Ръководството и целият екип на Университетска болница Лозенец, преподавателите, студентите

...
Ръководството и целият екип на Университетска болница Лозенец, преподавателите, студентите
Коментари Харесай

Болница Лозенец благодари на премиера, че няма да я закрива

" Ръководството и целият екип на Университетска болница " Лозенец ", преподавателите, студентите и специализантите изричат признателност и благодарност на министър-председателя Бойко Борисов за решението му да резервира Университетска болница " Лозенец " като Национално многопрофилно лечебно заведение и учебно-клинична база на Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Ние ще продължим да поддържаме концепцията за построяването на нова Национална детска многопрофилна болница в България. "

Това се споделя в позиция, публикувана до медиите от пиар компанията, учредена от Максим Бехар, M3 Communications Group, и озаглавена " Позиция на Университетска болница „ Лозенец “ във връзка решението на министър-председателя Бойко Борисов ".

Предисторията

С решение на Министерския съвет от 22 ноември се предлага на Народното събрание изменение в Закона за лечебните заведения, което планува болница " Лозенец " към този момент да не е държавна. Според претекстовете се възнамерява след това тя да бъде преобразувана в многопрофилна педиатрична болница в България.

Болница " Лозенец " обаче е учебно-клиничната база на Медицинския факултет на Софийския университет и на тази база той е получил акредитация. Превръщането ѝ в педиатрична слага в риск акредитацията, тъй като студентите не биха могли да се образоват по всички медицински посоки. Отделно, превръщането ѝ в педиатрична би предиздвикало лекарите - доценти, професори, асистенти - от останалите медицински специалности да потърсят работа в други лечебни заведения, където ще могат да практикуват специалностите си. Така МФ на СУ ще остане освен без учебно-клинична база, само че и без преподавателите си, които са лекари точно в " Лозенец ".

Заради всичко това против решението на Министерски съвет се оповестиха проф. Любомир Спасов - шеф на болничното заведение и декан на Медицинския факултет, и Академичният съвет на висшето учебно заведение. Първият събра студенти и преподаватели и разгласи, че факултетът е пред закриване. Апелативен съд пък реши СУ да влезе в протестна подготвеност. И Спасов, и Апелативен съд желаеха болничното заведение да мине на послушание на Софийския университет.

След като изслушаха всички причини, през вчерашния ден депутатите от Комисията по опазване на здравето към Народното събрание отхвърлиха плана на Министерски съвет на първо гласоподаване. От ГЕРБ твърдо поддържаха законопроекта, само че останалите напълно не бяха по този начин сигурни в правилността на хода и гласуването раздели народните представители - 11 " за " против 11 " въздържал се " и планът не бе подсилен.

От нощес насам министър председателят Борисов разяснява един път проблема, като акцентира, че твърдо не желае повече болница " Лозенец " да е държавна и ще упорства пред Народното събрание за това. По въпроса за превръщането ѝ в педиатрична обаче отстъпи: " Държат да остане такава, каквато е, дано остане - съобщи министър-председателят. - Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са способените органи, там е контролът, там е медицински одит ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР