Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси определи ситуацията

...
Ръководителят на ядрения надзор на ООН Рафаел Гроси определи ситуацията
Коментари Харесай

Рафаел Гроси: Ситуацията в АЕЦ „Запорожие” е много опасна

Ръководителят на нуклеарния контрол на Организация на обединените нации Рафаел Гроси дефинира обстановката в окупираната от Русия украинска атомна електроцентрала " Запорожие " в Югоизточна Украйна като " доста рискова " и доста нестабилна.

От нахлуването на Русия в Украйна преди повече от година нуклеарното оборудване шест пъти е губило външното си електрозахранване, което е налагало включването на спешни дизелови генератори за изстудяване на реакторите, оповестява „ Гардиън ”.

Гроси, който управлява Международната организация за атомна сила (МААЕ), съобщи, че равнището на водата в близкия контейнер, следен от съветските сили, е друга евентуална заплаха. Водата, която се доставя от резервоара, се употребява за изстудяване на реакторите.

„ Ако равнището на резервоара се намали над несъмнено равнище, няма да има вода за изстудяване на реакторите, а изключително през януари видяхме, че равнището на водата се намалява доста. През последните няколко седмици те се възвърнаха по някакъв метод. ”

Той добави, че в района се следи засилена военна интензивност, без да дава детайлности.

Гроси, който през вчерашния ден се срещна с президента Володимир Зеленски във водноелектрическата централа " Днепър ", североизточно от АЕЦ „ Запорожие ”, съобщи, че опитът му да подписа съглашение за отбрана на централата е към момента жив и че поправя предложенията, с цел да търси пробив.

Гроси упорства за основаването на зона за сигурност в централата, с цел да се предотврати възможна нуклеарна злополука, защото Москва и Киев се упрекват взаимно в обстрел на площадката на централата. Киев не желае съглашение, което на процедура ще признае или разреши съветско военно наличие в централата.

„ Убеден съм, че е допустимо да се откри някаква форма на отбрана, като може би няма да се натъртва толкоз на концепцията за зона, а на самата отбрана: какво би трябвало или не би трябвало да вършат хората, с цел да защитят (централата), вместо да има териториална идея ”, сподели Гроси.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР