Ръководителят на вътрешен контрол на Danske Bank подаде оставка в

...
Ръководителят на вътрешен контрол на Danske Bank подаде оставка в
Коментари Харесай

Шефът на вътрешен контрол на Danske Bank подава оставка на фона на скандал за пране на пари

Ръководителят на вътрешен надзор на Danske Bank подаде оставка в миг, когато най-голямата банка в Дания продължава да бъде изправена пред скандал, обвързван с прането на пари в нейния клон в Естония, оповестява " Уолстрий джърнъл ".

През предходната година Danske Bank стартира вътрешно следствие, откакто датски медии оповестиха, че естонският ѝ клон е употребен за изпирането на пари в интервала сред 2007-а и 2015-а година.

Самата банка разгласи в сряда, че чака да завърши следствието през септември. Ръководството на банката Danske Bank също по този начин съобщи, че от известно време е осведомена с проектите на Андерс Мейнерт Йоргенсен да се отдръпна като началник на вътрешния надзор и чака скоро да го размени.

Самият Йоргенсен, който е управлявал на групата за съблюдаване на условията в банката от 2014-а година, сподели, че неговата оставка не е обвързвана със абсурда за прането на пари.

В същото време от Danske Bank отхвърлиха да разяснява съответните обвинявания за прането на пари до приключването на следствието. Банката обаче откри, че е нямала задоволителен надзор за попречване на изпирането на пари в нейния естонски клон и призна, че чужденци са се възползват от неналичието на подобен надзор, употребявайки кредитната институция за изпирането на средства.

" Само оторизирани управляващи могат да решат, дали фактически е имало пране на пари ", съобщи Danske Bank на своя уеб страница.

Danske Bank също по този начин е изправена и пред други обвинявания по отношение на вероятно пране на пари посредством нейния клон в Естония. Мениджърът на хедж фондовете Бил Броудър твърди, че руснаци са изпрали през банката повече от 8 милиарда $ и съобщи, че възнамерява да показа констатациите си на датски управляващи. Броудър уточни, че изпраните средства са свързани с данъчна машинация, открита от неговия юрист Сергей Магнитски, който умря в съветски арест, откакто управляващите го упрекнаха, че е направил измамата.

" Надяваме се, че ще има правни последствия, а освен последици за кариерата на тези, които или участваха в прането на пари, довела до убийството на Сергей Магнитски, или си затваряха очите, с цел да разрешат това да се случи ", съобщи в сряда Бил Боудър.

Говорител на Danske Bank отхвърли да разяснява неговото изявление. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР