Ръководителят на върховната религиозна институция в Афганистан бе убит днес

...
Ръководителят на върховната религиозна институция в Афганистан бе убит днес
Коментари Харесай

Виден мюсюлмански духовник е бил убит в Кабул

Ръководителят на висшата религиозна институция в Афганистан бе погубен през днешния ден в Кабул, четири дни откакто десетки мюсюлмански теолози починаха в гибелен атентат също в столицата, съобщи Ройтерс.

Маулауи Абдул Басир Хакани, водач на кабулския Съвет Улема е бил убит. Тялото му е било открито в жилищен квартал на Кабул, сподели почитан служител на реда, поискал анонимност.

Покушението против Хакана става, по време когато членовете на Улема се пробват да преодолеят последствията от ужасяващия атентат във вторник в банкетна зала, където се бяха събрали мюсюлмански богослови (улеми) да отбележат рождението на пророка Мохамед. Тогава починаха 55-има от присъстващите и над 90 бяха ранени.

Афганистанският Съвет Улема (Съвет на богословите) се финансира от държавното управление, само че е самостоятелна религиозна институция. Създадена след свалянето на талибаните от власт през 2002 година и има представителства във всички провинции на страната. През тази година в Съвета са членували 2500 теолози и духовници - сунити и шиити.

Талибаните считат членовете на Улема за марионетки на подкрепяното от Запада държавно управление, означи Ройтерс.

ТАСС цитира известие на Синхуа, че при въздушен удар на интернационалната коалиция са били премахнати двама видни полеви командири от талибаните. Ударите били нанесени предната нощ в региона на селището Гилан в провинция Газни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР