Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви,

...
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел заяви,
Коментари Харесай

Жозеп Борел предупреди Турция за газовите сондажи край Кипър

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че " противозаконното турско сондиране за газ до остров Кипър би трябвало да спре " . Това изказване той направи при срещата си с кипърски висши чиновници в Никозия .

" Турските противозаконни сондажи би трябвало да спрат ", туитва Борел след среща с външния министър на Република Кипър Никос Христодулидис.

Топ дипломатът на Европейски Съюз - който е на двудневно посещаване в Никозия - съобщи, че е разискал с Христодулидис по какъв начин да се „ укрепи районната непоклатимост “ и да се деескалира напрежението.

„ Разграничаването на изключителните стопански зони, оспорвани от Турция, би трябвало да се прави при цялостно съблюдаване на интернационалното право и положителната воля, както е препоръчано от Кипър “, добави той.

illegal drillings must stop, ” EU foreign policy chief Josep Borrell said after meeting ’ foreign minister
— Arab News (@arabnews)

Средиземноморският остров е разграничен сред интернационално приетата Република Кипър и северната част под контрола на Турция от 1974 година, откакто войските на Анкара окупират региона в отговор на прелом, подсилен от гръцка военна хунта.

Миналата година ExxonMobil и Qatar Petroleum откриха най-голямото находище на газ в Кипър до момента.
Държавата-членка на Европейски Съюз Кипър през януари упрекна Анкара в „ пиратство “ заради многократните й сондажни действия в избраната за изключителна икономическа зона на острова.

„ Турция прави шестото си нелегално сондиране за по-малко от година, нарушава суверенните права на Кипър и продължава дестабилизирането на района “, сподели Христодулидис, откакто се срещна с Борел в четвъртък.

" Действията на Турция в морските зони на Кипър не могат да се преглеждат изолирано... те са част от обезпокоително държание ", добави той.
Борел дойде в Кипър от Гърция, откакто самата Атина неотдавна изрази опасения по отношение на метода на Турция към оспорваните морски граници.

Изказвайки се след срещата в четвъртък, Борел сподели, че Европейски Съюз приветства „ допустима покана от кипърското държавно управление към Турция да договаря добросъвестно във връзка с морското разграничаване сред съответните им крайбрежия “.

Турция се опълчва на едностранно изследване от Република Кипър и декларира, че кипърските турци имат права върху част от морските запаси на острова. Освен това тя упорства, че турската република Северен Кипър - приета единствено от Анкара - сама има право да изследва целия остров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР