Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди световните

...
Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди световните
Коментари Харесай

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила, рекорден ръст на новозаразените в Европа


Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предизвести международните водачи, че коронавирусната пандемия „ надалеч не е към края си “, съобщи Би Би Си.

Шефът на СЗО е срещу догатките, че новият преобладаващ вид Омикрон е доста по-мек и е отстранил опасността от вируса. Вариантът протича по-леко при множеството хора, само че е заблуждаващо да се споделя, че води до лек Covid, съобщи ръководителят на СЗО

" Омикрон продължава да опустошава света. За момента броят на смъртните случаи остана постоянен, само че ние сме загрижени за въздействието, което Омикрон оказва върху към този момент изтощените здравни служащи и претрупаните здравни системи ".



Гебрейесус и добави, че огромното разпространяване на Омикрон покачва риска от пораждане на нови разновидности. Епицентър на пандемията продължава да е Европа, като стотиците хиляди нови случаи дневно във Франция и Германия не престават да надминават рекордните стойности.

Общо за континента бяха оповестени 5 милиона нови случаи за седмица. От засичането на новия ковид в Китай в края на 2019-та година до момента по света са умряли над 5,5 милиона души, инфектирани с него.

Франция заяви във вторник за близо половин милион новорзаразени, а в Германия за първи път надвишиха 100 000.

На конференция в централата на СЗО в Женева доктор Тедрос Гебрейесус съобщи пред кореспондент, че Омикрон е довел до 18 млн. новозаразени в света през последната седмица.

И в случай че средностатистически разновидността е по-мек, „ схващането, че е по-меко заболяване, е заблуждаващо “.

„ Не се заблуждавайте, Омикрон води до хоспитализации и гибел и даже по-леките случаи запълват здравните заведения “.

„ Особено съм обезпокоен, че доста страни имат ниски равнища на имунизация, а хората са изложени на доста по-голям риск от тежко протичане на заболяването и гибел без ваксина “.

Междувременно в Дания бе обявено за рекордните 33 493 нови случаи на Covid-19 във вторник, а здравните управляващи в Италия записаха 228 179 новозаразени – с над 83 000 повече от предходния ден.

Франция пък заяви за 464 769 нови инфекции на дневна база през вчерашния ден – връх, който четири пъти надвишава данните за понеделник, когато бяха открити 102 144 случаи на ковид.

В Германия за първи път новите случаи на ковид надвишиха 100 000. Институтът „ Роберт Кох “ заяви през днешния ден, че за миналото денонощие има 112 323 новозаразени, с което общият брой на инфекциите в страната става 8 186 850. Във вторник са регистрирани още 239 смъртни случая, като умрелите с Covid-19 от началото на пандемията доближават 116 081.

За сметка на това в други европейски страни броят на новозаразените стартира да спада – да вземем за пример в Ирландия и Испания.

Бразилия също регистрира нов връх с над 137 хиляди инфектирани за 24 часа, предходният от 115 хиляди инфектирани за денонощие бе от юни 2021 година

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР