Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури

...
Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова призова да се осигури
Коментари Харесай

Маджарова: Трябват 6 месеца за прехвърляне на делата на спецпрокуратурата

Ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова прикани да се обезпечи 6-месечен буферен интервал преди окончателното закриване на органа. Към момента е планувано профилираното правораздаване да спре да работи от 28 юли, а магистратите в него да бъдат преназначени.

Ако това се случи обаче спецпрокурорите няма да имат опция да предадат делата си, а наблюдаващите прокурори, които ги поемат - да се срещнат с тях в точния момент. Това е и повода Маджарова да слага въпроса да бъдат обезпечени още 6 месеца за прекачване на делата.

„ Аз съм в справедлива неспособност да извърша волята на законодателя. Това слага делата под риск. Тревожи ме, че ще се появи един интервал на безвремие, през който няма да има способен съд и прокурор, които да наблюдават интереса на жителите и правата на обвинените “, сподели още тя пред Българска национална телевизия.

„ От 28 юли т.г. няма да има магистрати от профилираните структури, способени по правосъдните сформира за проведена престъпност, гнет, корупционни дейности на лица заемащи висши управителни длъжности и други Тогава нито аз, нито останалите административни ръководители ще имаме справедлива опция да осъществим закона – в седмодневен период да окомплектоваме и изпратим по подготвеност делата “, изясни Маджарова.

Под риск остават освен следствените каузи, само че и правата на жителите, счита тя.

„ Мен персонално това ме тревожи. Следва да има буферен интервал, през който да сме способени да осъществим волята на законодателя, такава каквато е – да окомплектоваме делата, да ги изпратим на способен орган. Тогава няма да бъдем прокурори в Специализирана прокуратура “, стимулира се Валентина Маджарова.

За последния 1 месец в Специализираната прокуратура постъпили 121 сигнала за проведена престъпност, корупция и така нататък

„ Ние  образуваме каузи, повдигаме обвинявания, водим следствия. Ако би трябвало да изпращаме делата в този момент, те ще ни бъдат върнати. По закон ние и сега сме длъжни да продължим да събираме доказателства по тях. И през вчерашния ден входирах каузи, изпратени ни по подготвеност от други прокуратури.  Нямам съображение да се колебая в компетентността на сътрудниците, които ще поемат нашите каузи, като това на Васил Божков. Но те имат и свои каузи, ще са им нужни от 3 до 5 месеца единствено да се срещнат с сходни многотомни каузи. След което да дадат инструкции за по-нататъшните дейности по следствието като наблюдаващи прокурори “, обясни тя.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР