Ръководителят на Шведската академия - престижният орган, който определя носителя

...
Ръководителят на Шведската академия - престижният орган, който определя носителя
Коментари Харесай

Сексскандал обезглави Шведската академия, присъждаща Нобеловата награда за литература

Ръководителят на Шведската академия - влиятелният орган, който дефинира носителя на Нобеловата премия за литература - се отдръпна в разгара на сексскандал. Съпругът на Катарина Фростенсон, която е член на Академията, бе упрекнат в полова корист от 18 дами предишния ноември. Днес организацията е остро подложена на критика поради метода, по който е провела следствието против Жан-Клод Арно.

" Това към този момент засегна грубо Нобеловата премия и това е огромен проблем ", разяснява при отдръпването си на 12 април управлявалата Шведската академия Сара Даниус.

Обвиненият Арно отхвърля действията.

" Желанието на Академията беше да се отдръпва от ролята си на непрекъснат секретар ", съобщи Даниус пред кореспонденти. " Веднага взех решение. "

Миналия ноември, въодушевени от придвижването #MeToo, 18 дами упрекнаха в полово посягане Жан-Клод Арно, брачен партньор на Катарина Фростенсон - член на Академията.

След като Академията гласоподава против отстраняването му предходната седмица, трима от членовете - Клас Йстергрен, Киел Еспмарк и Петер Енглунд, се отдръпнаха 18-членната комисия в символ на митинг.

Чисто механически те не могат да подадат оставки, само че могат да спрат да вземат участие в дейностите на Академията.

Арно управлява културен клуб в Стокхолм. Всички връзки с него бяха прекратени от Академията малко след отправянето на обвиняванията. Тогава Академията разгласи, че е допустимо да има нарушаване на разпоредбите ѝ за недопускане на спор на ползи и дефинира правна адвокатска фирма, която да проверява връзките на членове на комисията с Арно.

Неговият юрист съобщи пред организация " Ройтерс ", че той отхвърля всички обвинявания, отправени против него.

" Жан-Клод Арно отхвърля всички обвинявания в противозаконна активност и отхвърля другите обвинявания, които бяха отправени против него ", написа Бьорн Хуртиг в имейл.

За нито едно от хипотетичните полови похищения не е подаван сигнал в полицията досега на експлоадирането на абсурда предходната година, само че държавни прокурори започнаха авансово следствие по случая.

Миналия месец те оповестиха, че отсрочват произнасянето си по някои елементи от делото поради липса на доказателства. Въпреки това следствието продължава, потвърдиха прокурорите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР