Ръководителят на НАТО изрази безпокойство, че боевете в Украйна могат

...
Ръководителят на НАТО изрази безпокойство, че боевете в Украйна могат
Коментари Харесай

Столтенберг се опасява от война Русия-НАТО

Ръководителят на НАТО изрази безпокойствие, че боевете в Украйна могат да излязат отвън надзор и да се трансфорат във война сред Русия и НАТО, съгласно изявление, оповестено в петък, написа АП.

" Ако нещата се объркат, те могат да се объркат извънредно ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в коментар пред норвежката телевизия NRK.

" Това е ужасна война в Украйна. Това също е война, която може да се трансформира в сериозна война, която да прерасне в огромна война сред НАТО и Русия ", сподели той. " Ние работим върху това всеки ден, с цел да избегнем това. "

Столтенберг, някогашен министър-председател на Норвегия, сподели в изявлението, че " няма подозрение, че е допустима пълноценна война ", добавяйки, че е значимо да се избегне спор, " който включва повече страни в Европа и се трансформира в цялостен -развита война в Европа.

Кремъл неведнъж е упреквал съдружниците от НАТО, че в действителност са се трансформирали в страна в спора, като са дали на Украйна оръжия, образоват нейните войски и зареждат военното разузнаване, с цел да нападат съветските сили.

Говорейки в петък посредством видеовръзка с ръководители на защитата и сигурността на няколко някогашни руски републики, съветският президент Владимир Путин още веднъж упрекна Запада, че употребява Украйна като инструмент против неговата страна.

" В продължение на доста години Западът нахално експлоатираше и изпомпваше ресурсите, насърчаваше геноцида и терора в Донбас и на процедура трансформира страната в колония ", сподели той. " Сега той цинично употребява украинския народ като пушечно месо, като таран против Русия, като продължава да доставя Украйна с оръжия и муниции, изпраща наемници и я тласка към гибелен път. "

Според украинците, те се борят за независимост против нежелателен завоевател и агресор.

Тежките боеве продължиха в петък в Източна и Южна Украйна, най-много в райони, които Русия нелегално анексира през септември.

Президентската канцелария на Украйна заяви, че петима цивилни са убити, а други 13 са ранени от съветски обстрел през последните 24 часа.

Регионалният губернатор на Донецк Павло Кириленко сподели, че руснаците не престават атака против Бахмут с ежедневни офанзиви, макар тежките жертви.

" Можете най-добре да опишете тези офанзиви като пушечно месо ", сподели Кириленко в телевизионни забележки. " Те разчитат най-вече на пехота и по-малко на бронирана техника и не могат да напреднат. "

В прилежащ Луганск в Източна Украйна, районният губернатор Сергий Хайдай сподели, че украинската войска насочва контранастъплението си към Кремина и Сватово.

Той изрази вяра, че Украйна може да си върне контрола над Кремина до края на годината, а по-късно до края на зимата да си върне зоните в района, които бяха завладяни от Русия от началото на войната.

На юг регионалният губернатор на Херсон Ярослав Янишевич сподели, че осем цивилни са били ранени от съветски обстрел през последните 24 часа, а в град Херсон, който Украйна си върна предишния месец, са били развалени детска болница и морга.

В прилежащата Запорожка област съветските сили обстрелваха Никопол и Червоногрихоривка, които са от другата страна на река Днепър от окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие.

Губернаторът на Запорожие Валентин Резниченко сподели, че съветският обстрел е развалил жилищни здания и електропроводи.

В региона на Харков, североизточна Украйна, губернаторът Олег Синегубов сподели, че трима цивилни са били ранени от съветски обстрел, като един по-късно е умрял.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР