Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че войната

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди, че войната
Коментари Харесай

Цените ще растат нагоре, нагоре, нагоре

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предизвести, че войната в Украйна е помрачила вероятностите за международната стопанска система и може да докара до криза за по-уязвимите страни.

Георгиева предвижда, че 2022 година ще бъде „ тежка година “ и отхвърли да изключи световна криза, в случай че изискванията се влошат доста.

Попитана в сесия за международната стопанска система на годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос, Швейцария, дали МВФ предвижда световна криза, Георгиева отговори: „ Не в този миг. Това не значи, че за нея не може да се приказва. "

Управляващият шеф на МВФ сподели, че нейната организация неотдавна е намалила вероятностите за напредък за 143 от нейните държави-членки, които съставляват 80% от международното произвеждане.

„ Оттогава хоризонтът потъмня “, сподели тя, като уточни, че въздействието на войната в Украйна се ускорява от стягането на финансовите условия, покачването на щатския $ и забавянето в Китай. " 2022 ще бъде сложна година. "

Заедно с други присъстващи в Давос, ръководителят на МВФ посочи рисковете от покачването на цените на храните.

Георгиева сподели, че през последната седмица е имало чувство, че международната стопанска система навлиза в по-тежки води. Цената на петрола падна, само че „ цените на храните не престават да порастват, нагоре, нагоре, нагоре “.

„ Можем да понижим използването на бензин, когато растежът се забави, само че би трябвало да ядем всеки ден. Тревогата от достъпа до храна на рационална цена в международен мащаб доближава до тавана “, сподели тя.

МВФ в този момент предвижда световен напредък от 3,6% тази година и Георгиева сподели, че това е надалеч от негативното. „ Това, което можем да забележим, е криза в някои страни, които са слаби като начало. Те не са се възстановили от рецесията с Covid. Те са мощно подвластни от вноса от Русия, на сила или храни и към този момент имат малко по-слаба среда. "

Джейн Фрейзър, основен изпълнителен шеф на американската капиталова банка Citigroup, сподели пред същия панел в Давос, че Европа наподобява изключително уязвима.

„ Европа е тъкмо в средата на бурите от веригите за доставки, от енергийната рецесия и явно единствено в близостта до някои от зверствата, които се случват в Украйна “, сподели тя.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР