Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в неделя,

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в неделя,
Коментари Харесай

МВФ: Рисковете за финансовата стабилност са големи

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели в неделя, че рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали и прикани за продължение на бдителността, макар че дейностите на развитите стопански системи са успокоили пазарния стрес.

Тя повтори мнението си, че 2023 година ще бъде още една година на провокации, като световният напредък ще се забави до под 3% заради белезите на пандемията, войната в Украйна и стягането на паричната политика, предава Reuters.

Дори при по-добра вероятност за 2024 година, световният напредък ще остане много под историческата си междинна стойност от 3.8%, а общата вероятност остава слаба, сподели тя на Китайския конгрес за развиване.

МВФ, който предвижда световен напредък от 2.9% тази година, се чака да разгласява нови прогнози идващия месец.

Георгиева сподели, че политиците в развитите стопански системи са реагирали уверено на рисковете за финансовата непоклатимост вследствие на банковите колапси, само че все пак е нужна зоркост.

Така че ние продължаваме да следим от близко развиването и оценяваме евентуалните последствия за световната икономическа вероятност и международната финансова непоклатимост “, сподели тя, добавяйки, че МВФ обръща огромно внимание на най-уязвимите страни, изключително такива с ниски приходи и високи равнища на дълга.

Тя също предизвести, че геоикономическата фрагментация може да раздели света на съперничещи си стопански блокове, което ще докара до „ рисково разделяне и ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни “.

Георгиева сподели, че мощното икономическо възобновяване на Китай, с плануван напредък на Брутният вътрешен продукт от 5.2% през 2023 година, предлага известна вяра за международната стопанска система, като се чака Китай да съставлява към една трета от световния напредък през 2023 година МВФ пресмята, че всеки 1 процентен пункт нарастване на растежа на Брутният вътрешен продукт в Китай води до 0.3 процентни пункта нарастване на растежа в други азиатски стопански системи.

Георгиева прикани политиците в Китай да работят за повишение на продуктивността и възобновяване на салдото на стопанската система от вложенията към по-траен напредък, воден от потреблението, в това число посредством пазарно насочени промени за равнене на изискванията сред частния бранш и държавните предприятия. Подобни промени биха могли да покачат действителния Брутният вътрешен продукт с цели 2.5% до 2027 година и с към 18% до 2037 година

Възстановяването на салдото на китайската стопанска система също ще помогне на Пекин да реализира задачите си в региона на климата, защото прекосяването към напредък, воден от потреблението, ще охлади търсенето на сила, ще понижи излъчванията и ще облекчи натиска върху енергийната сигурност. Това може да понижи излъчванията на въглероден диоксид с 15% през идващите 30 години, което води до спад на световните излъчвания от 4.5% за същия интервал.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР