Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в неделя,

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева каза в неделя,
Коментари Харесай

МВФ предупреждава за увеличаване на риска за финансовата стабилност

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева сподели в неделя, че рисковете за финансовата непоклатимост са се нараснали и прикани за продължение на бдителността , макар че дейностите на развитите стопански системи са успокоили пазарния стрес , цитира думите й Ройтерс.

Управляващият шеф на МВФ повтори мнението си, че 2023 година ще бъде още една година на провокации , като световният напредък ще се забави до под 3% заради белезите от пандемията, войната в Украйна и стягането на паричната политика.

Дори при по-добра вероятност за 2024 година, световният напредък ще остане много под историческата си междинна стойност от 3,8% , а общата вероятност остава слаба, сподели тя на Китайския конгрес за развиване.

МВФ, който предвижда световен напредък от 2,9% тази година, се чака да разгласява нови прогнози идващия месец.

Георгиева сподели, че политиците в развитите стопански системи са реагирали уверено на рисковете за финансовата непоклатимост след банковите колапси, само че все пак е нужна зоркост.

" Така че ние продължаваме да следим от близко развиването и оценяваме евентуалните последствия за световната икономическа вероятност и международната финансова непоклатимост ", сподели тя, добавяйки, че МВФ обръща огромно внимание на най-уязвимите страни, изключително страните с ниски приходи и високи равнища на дълга.
 ЕЦБ: Банките в еврозоната остават постоянни
ЕЦБ: Банките в еврозоната остават постоянни

Няма риск в резултат на пазарните разтърсвания

Тя също предизвести, че геоикономическата фрагментация може да раздели света на съперничещи си стопански блокове, което ще докара до " рисково разделяне, което ще направи всички по-бедни и по-малко сигурни ".

Георгиева сподели, че мощното икономическо възобновяване на Китай, с плануван напредък на Брутният вътрешен продукт от 5,2% през 2023 година, предлага известна вяра за международната стопанска система , като се чака Китай да съставлява към една трета от световния напредък през 2023 година

МВФ пресмята, че всеки 1 процентен пункт нарастване на растежа на Брутният вътрешен продукт в Китай води до 0,3 процентни пункта нарастване на растежа в други азиатски стопански системи, сподели тя.

Георгиева прикани политиците в Китай да работят за повишение на продуктивността и възобновяване на салдото на стопанската система от вложенията към по-траен напредък, воден от потреблението, в това число посредством пазарно насочени промени за равнене на изискванията на игра сред частния бранш и държавните предприятия.
 Тръмп разгласи съперниците си за по-голяма опасност за Съединени американски щати от Китай
Тръмп разгласи съперниците си за по-голяма опасност за Съединени американски щати от Китай

Решен е да преодолее обвиняванията против него

Подобни промени биха могли да покачат действителния Брутният вътрешен продукт с цели 2,5% до 2027 година и с към 18% до 2037 година, сподели Георгиева.

Тя добави, че възобновяване на салдото на китайската стопанска система също ще помогне на Пекин да реализира задачите си в региона на климата, защото прекосяването към напредък, воден от потреблението, ще охлади търсенето на сила, ще понижи излъчванията и ще облекчи натиска върху енергийната сигурност.

Това, сподели тя, може да понижи излъчванията на въглероден диоксид с 15% през идващите 30 години, което води до спад на световните излъчвания от 4,5% за същия интервал.
 Европейски Съюз мисли по какъв начин да е пазарно конкурентен на Съединени американски щати и Китай
Европейски Съюз мисли по какъв начин да е пазарно конкурентен на Съединени американски щати и Китай

Евролидерите поддържат възобновяване на единния пазар и опростени регулации
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР