Ръководителят на дирекцията Природен парк Витоша Снежана Петрова е оттеглила

...
Ръководителят на дирекцията Природен парк Витоша Снежана Петрова е оттеглила
Коментари Харесай

Директорът на парк "Витоша" е оттеглила искането си за екологични оценки на новия план за управление

Ръководителят на дирекцията " Природен парк Витоша " Снежана Петрова е отдръпнала от Министерството по околната среда и водите (МОСВ) настояването си на новия проект за ръководство на парка да бъдат направени оценки за влияние върху околната среда и за съгласуемост с " Натура 2000 ". Това се разбра от думите на Петрова по време на днешното съвещание на краткотрайната общинска комисия за решаването на проблемите в естествения парк, основана от ръководителя на общинския съвет Елен Герджиков.

Представители на Столичната община, на министерствата на спорта (МСС) и екоминистерството (МОСВ) са подготвили промени в настоящия проект за ръководство на Витоша. По думите на общинският консултант Силвия Христова (ГЕРБ), която е взела участие в групата, те дават опция за " развиване на въжените линии и изискванията за спорт и туризъм, само че не позволяват никакво друго ново строителство ". Христова разясни, че с измененията ще се позволи строителството на нови писти, както и ще се узаконят някои от актуалните, които до през днешния ден не са в регулация.

Един проект в застой

Измененията на настоящия проект би трябвало да бъдат импортирани за разглеждане от Висшия експертен екологичен съвет, протоколите от чийто съвещания са загадка, а по-късно да бъдат признати дефинитивно от Министерски съвет. По същата процедура минаха и противоречивите промени в проекта за ръководство на Пирин в работните дни сред Коледа и Нова година и провокираха митинги на жители и екоорганизации, които не престават и до през днешния ден.

В началото на февруари министърът по околната измежду Нено Димов сподели в отговор на депутатски въпрос, че в края на 2017 година е изискал от дирекцията още информация, която очакваше през февруари и трябваше да се произнесе доникъде на март. След като тези периоди изтекоха, в края на предходната седмица " Дневник " изпрати въпроси до Министерство на околната среда и водите дали са получили нужната информация и по кое време Нено Димов ще се произнесе дали би трябвало да бъдат направени двете екооценки на проекта за актуализация. Отговор на въпросите към момента няма.

Пред " Дневник " ръководителката на дирекцията Снежана Петрова сподели, че в края на 2017 година е подала в Министерство на околната среда и водите искане за мнение за двете екооценки, а през февруари го е отдръпнала. Според нея тези оценки не са нужни на този стадий - преди приемането на проекта, а едвам при появяването на капиталови планове.

Създаването на екооценките обаче е наложително, както се разбра от публична преписка на Европейската комисия природозащитници.

Улици, коли и паркинги

Основните пътища на Витоша - към хижа " Алеко " и " Златните мостове " се нуждаят от цялостни поправки, които по груби сметки ще костват общо към 20 млн. лв., сподели зам.-кметът по превоза Евгени Крусев. Тези действия не са възнамерявали за 2018 година, добави той и уточни, че годишно по трасетата се извършват по-малки поправки. По думите му сумата за двата ремонта е огромна, поради многото мостови уреди по тях.

На съвещанието се разиска още опцията за въвеждане на такса за нахлуване на коли в парк " Витоша ". По данни на дирекцията месечно в планината се качват сред 18 и 27 хиляди автомобила. Каква тъкмо да бъде таксата и кой ще я събира обаче ще се разисква в по-далечното бъдеще, се разбра от съвещанието на комисията.

В Столичната община би трябвало да бъде решен и казусът с паркирането на Витоша. За да може обаче общината да построи паркинги би трябвало да разбере на кои парцели е притежател. За задачата в общинския съвет беше основана и друга комисия, чиито ръководител е Анатоли Илиев (ГЕРБ). Задачата й е да обследва оборудванията на Витоша и да взе участие в междуведомствената комисия, която да откри притежателите на всички парцели в планината.

По време на съвещанието Илиев сподели, че до 15 април чака да получи от дирекцията цялостен лист на сградния фонд на " Витоша ", като съгласно предварителни данни, с които той разполага сред 60 и 70 % от постройките са неизползваеми.

Дори Столичната община да откри собствеността си, с цел да направи паркинги, ще би трябвало да ги планува в профилираните устройствени проекти за парка. А те ще могат да бъдат направени след приемането на новия проект за ръководството на Витоша, който по думите на Елен Герджиков е " някъде сред дирекцията и Министерство на околната среда и водите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР