Ръководителят на дипломатическото представителство на Евросъюза в Русия е отзован

...
Ръководителят на дипломатическото представителство на Евросъюза в Русия е отзован
Коментари Харесай

ЕС временно отзова своя посланик от Русия: какво следва?


Ръководителят на дипломатическото посланичество на Евросъюза в Русия е отзован за съвещания в Брюксел поради „ делото Скрипал “. След това могат да последват нови наказания и други наказателни ограничения по отношение на Русия.

Лидерите на страните от Европейски Съюз взеха решение да отзоват посланика си в Москва за съвещания в Брюксел. Тази мярка е подхваната в поддръжка на Англия в нейния спор с Русия поради отравянето на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал. Доколко сериозна е тази дипломатическа стъпка и какво може да последва след нея се пробва да разбере Дъждовни води.

Германският посланик, който управлява дипмисията на Европейски Съюз, Маркус Едерер би трябвало да се завърне в белгийската столица през почивните дни, с цел да се съветва с европейския външен министър Федерика Могерини. Кога той ще се върне в съветската столица, нито от дипломатическата задача, нито от Европейската работа за външна политика не оповестиха в отговор на въпрос на Дъждовни води. „ Никакви по-нататъшни детайлности на този стадий “, съобщи говорителката на EEAS Мая Коциянчич.

[b]„ Пръв сходен случай “[/b]

В недалечното минало е имало обстановки, когато обособени страни-членки на Евросъюза са отзовавали своите посланици за „ съвещания “, съобщи пред Дъждовни води специалистът от Европейския съвет по интернационалните връзки /ECFR/ Густав Грьосел. Например, през 2011 година Германия, Франция и редица западни страни постъпиха по този начин по отношение на Техеран след нападението на ирански стачкуващи против английската дипломатическа задача.

През 2012 година френският, италианският и белгийският посланици бяха извикани в родните си страни от Сирия в отговор на насилието, упражнено от режима на Асад против гражданското население. Тогава посланиците на всички страни от Европейски Съюз и Полша напуснаха краткотрайно Беларус, защото по-рано Минск изиска тяхното тръгване поради новите наказания. Като предписание посланиците се завръщат в приемащата ги страна в границите на един-два месеца.

„ Доколкото ми е известно това е първият сходен случай, когато Европейски Съюз взема решение да отзове своя дипломат за съвещания в Брюксел “, акцентира анализаторът. В същото време Грюсел подсети, че EEAS съществува неотдавна. Ведомството е почнало работа през 2010 година и до неговата поява представителствата на Европейски Съюз не са имали дипломатически статут, какъвто имат през днешния ден.

[b]Обсъждане на по-нататъшните дейности и вероятните санкции[/b]

Събеседникът на Дъждовни води вижда в това решение на Брюксел две аргументи. „ От една страна, това е сигнал към Русия, показващ недоволството на Европейски Съюз “. От друга, Брюксел сега организира съвещания с Лондон, какво да се направи след оповестението на резултатите от следствието на Организацията за възбрана на химическото оръжие, показва специалистът на ECFR. „ Обсъждат се по-нататъшните стъпки – наказания, ограничавания или нещо сходно “, установи Густав Грьосел.
 Меркел и Макрон. Меркел и Макрон. / БГНЕС
За евентуалното приемане на ограничаващи ограничения на национално и европейско ниво приказваха през вчерашния ден ръководителят на Евросъвета Доналд Туск, а също по този начин френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел. „ Допълнителните стъпки се чакат още в понеделник, 26 март, на национално ниво “, описа Туск.

Берлин и Париж имат намерение да координират своите дейности, съобщи Меркел: „ Във всеки случай, ние, Германия и Франция, сме на едно мнение, че в допълнение към отзоваването на посланика на Европейски Съюз в Москва са нужни нови такива реакции “. Макрон също акцентира нуждата от „ координиран и съдбоносен “ отговор на „ сериозното предизвикателство и нашата сигурност, и европейски суверенитет “, както той дефинира отравянето на Скрипал. Френският посланик позволи изгонването на съветски дипломати.

[b]Отношенията ЕС-Русия доближиха нова най-ниска точка[/b]

В резултат на „ делото Скрипал “ връзките сред Европейски Съюз и Русия доближиха „ нова най-ниска точка “ и е скорошното им възстановяване не се чака, счита анализаторът на ECFR. „ Те и преди този момент бяха комплицирани, а от 2014 година мощно напрегнати “, продължава Грьосел. През първото десетилетие на ХХI век се организираха по два пъти годишно, само че последния сходен конгрес се състоя през януари 2014 година През март 2014 година след присъединението на Крим от Русия Европейски Съюз се отхвърли от нова среща в Сочи. От тогава срещи с присъединяване на първите хора в Брюксел и Москва не са провеждани. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР