Ръководил съм няколко болници в критично финансово състояние, такова нещо,

...
Ръководил съм няколко болници в критично финансово състояние, такова нещо,
Коментари Харесай

Новият директор на Александровска: Такова нещо не съм вижда и в провинциални болници |

" Ръководил съм няколко лечебни заведения в сериозно финансово положение, такова нещо, каквото видях в Александровска болница, даже в провинциални лечебни заведения няма. В такива условия се лекуват пациенти, работят професори, доценти, сутденти-специализанти включително чучжденци. Недопустимо е най-старата университетска болница в страната да е в такова положение. "

Това сподели по Нова телевизия новият шеф на Александровска болница доктор Атанас Атанасов.

Една добра и една неприятна вест

" Добрата вест е, че в болничното заведение работят сътрудници, които са изключителни експерти, виновни, толерантни хора, които в интервала на изключителна конюнктура, при непрекъснато претоварване не са абдикирали и са избавили десетки човешки животи.

Лошата вест е, че се срещнах с в който е записано, че през последните 7-8 години в болничното заведение има трендове за увеличение на настоящата загуба, с цел да се стигне до края на 2020 година, в която непокритата загуба е в размер на 68 млн. лева Последната година, в която болничното заведение е завършила с облага е 2012, която е последната от ръководството на акад. Лъчезар Трайков. Веднага през 2013 година, когато изп. шеф е проф. Ангелов стартира едно изпадане в отрицателни настоящи финансови резултати. В момента е назначен финансов одит и резултатите ще са известни до края на месеца ", заяви доктор Атанасов.

Неизгодните контракти

По думите му всеки ден излиза по някакъв проблем. Сключвани са неизгодни контракти.  През 2017 година е контрактуван консуматив за 33 ст., а през 2020 година същия консуматив е контрактуван на 17 пъти по-висока цена – 5 лева и 17 ст. Не мога да си обясня на какво се дължи това, защото няма такива огромни промени на цената при пазарните изследвания. Ставало дума за неточност, само че тя е повторена няколко пъти.

" Има и други неща, които ме изумяват.  Назначавани са хора на трудови и цивилен със странни хонорари. При това някои от тях без въобще да са осъществявали активност. Има едно предопределение на водач, който на втори контракт е назначен за пощальон на 4 часа. Той е получавал по-високо заплащане за тези 4 часа от началника на превоза, който работи на цялостно работно време ", уточни шефът на университетската болница.

Хаос

Установен е сериозен безпорядък в работните процеси, включително във имунизациите против коронавирус. Допуснато е несвоевременно въвеждане на имунизираните в осведомителната система, което е довело до това хиляди хора да не могат да си получат документите или да получават документи с неверни дати, даже с неверни названия на поставените ваксини.

" В момента никого не обвинявам, това са обстоятелства, които откриваме, само че отговорността е на този, който е управлявал лечебното зазеведение - на препоръките на шефовете и на изп. шеф. Има известни несъответствия във връзка с брутните хонорари и спомагателното материално стимулиране. Разликите в заплатите са до 7-8-10 пъти, това занапред би трябвало да проверим ", сподели още доктор Атанасов.

Други фрапантни обстоятелства

" В доклада от инспекцията на здравното министерство  към края на 2020 година просрочените отговорности са 8 млн. и половина, към началото на юли, отново по докладите, тези отговорности към този момент са 28 млн. лева Това значи, че единствено за последните 6 месеца просрочията са нарастнали с 20 млн. лева.  В момента ревизираме по какъв начин се е случило това. Вероятно е имало съглашения за разсрочване, които са изтекли, само че това е фрапантна големина за 6 месеца. Финансовото положение на болничното заведение е сериозно. Има възходящ риск от несъстоятелност, само че аз съм уверен че ще намерим решение ", разяснява новият шеф на Александровска болница.

Какво ще предприеме новото управление

" Първо, ще прекратим всички неизгодни контракти. Второ, ще преговорим тези, за които има правна опция. Освен това считаме да разработим цялостна стратегия, в която да заложим нарастване на приходите от лечебна активност посредством основаване на по-добри условия за лекуване и работа на екипите. Смятаме да обвържем възнагражденията с финансовите резултати на структурите и съответния принос на всеки работещ – да приспособяваме разноските за личния състав към действителната обстановка в болничното заведение. В момента създаваме капиталова стратегия, в която залагаме вложения с оптималната възвръщаемост и периоди за осъществяването им. До края на годината ще опитаме да стабилизираме обстановката ", даде обещание доктор Атанасов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР