Ракета-носител Протон-М, която с ускорителния блок ДМ-03 трябва да изведе

...
Ракета-носител Протон-М, която с ускорителния блок ДМ-03 трябва да изведе
Коментари Харесай

Ракета Протон-М с космическата обсерватория Спектър-РГ бе изтреляна от Байконур

Ракета-носител " Протон-М ", която с ускорителния блок " ДМ-03 " би трябвало да изведе в орбита галактическата обсерватория " Спектър-РГ ", бе изстреляна от космодрума Байконур, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Първоначално се планираше обсерваторията да се насочи в космоса на 12 юни, само че след това изстрелването й бе пренасрочено за 12 юли.

В четвъртък Роскосомос оповести, че в границите на подготовката за изстрелването се организират спомагателни тествания. По-късно бе решено стартът да се състои на 13 юли.

" Спектър-РГ " ще прави наблюдения в региона на намиращата се на 1,5 милиона км от Земята точка на Лагранж L2. Полетът до нея ще отнеме към три месеца.

" Спектър-РГ " ще стане първият съветски уред, достигнал точката на Лагранж L2, в която гравитационните сили на Слънцето и Земята се уравновесяват. Затова обсерваторията ще остане неподвижна в системата Слънце-Земя.

Смята се, че благодарение на " Спектър-РГ " ще може да се открият няколко милиона ядра на дейни галактики със свръхмасивни черни дупки. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР