Радвам се, че въпреки сложната ситуация в Афганистан въпреки факта,

...
Радвам се, че въпреки сложната ситуация в Афганистан въпреки факта,
Коментари Харесай

Каракачанов: Скоро ще се наложи да прибираме нашите от Афганистан

Радвам се, че макар комплицираната обстановка в Афганистан макар обстоятелството, че следва евакуиране, вие продължавате да изпълнявате отговорностите си по заслужен метод. Съвсем скоро ще се наложи да прибираме нашите военнослужещи и това е вярното решение.

Това сподели министърът на защитата в оставка Красимир Каракачанов по време на видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница, каквато по традиция се прави в навечерието на Деня на храбростта и празник на Българската войска - 6 май. В нея взе участие и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

В момента 165 български военнослужещи извършват задания в четири интервенции на НАТО, измежду които са " Решителна поддръжка " в Афганистан и на стабилизиращите сили в Косово, както и в пет интервенции на Европейския съюз, сред които " Алтеа " в Босна и Херцеговина и задачата за образование на силите за сигурност на Мали.

Министър Каракачанов пожела в оставащите седмици до началото на изтеглянето здраве на персоналния състав и сполучливо завръщане в Родината, като поздрави военните ни в Афганистан с идния празник на Българската войска.

Адмирал Емил Ефтимов също поздрави контингента и подсети, че при изпращането им в Карлово е оповестил, че продължителността на задачата зависи от идното политическо решение, което е реалност, откакто в средата на април НАТО взе решение за преустановяване на задачата и за евакуиране до септември тази година. Пред вас стои задачата да приключим задачата проведено, спазвайки ограниченията за сигурност и противоепидемичните ограничения, сподели адмирал Ефтимов.

От 42-ия ни контингент в Афганистан рапортуваха, че ситуацията по сигурността в Афганистан се резервира усложнена и нестабилна. Българският контингент сполучливо извършва задачата си, ползват се ограничения за отбрана на персоналния състав от разпространяването на COVID-19. На територията въз основата не са регистрирани случаи на ковид.

Участието на Въоръжените сили на България в интервенцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/ стартира през февруари 2002 и приключи в края на 2014 година. От началото на 2015 година интервенцията се трансформира в небойната задача на НАТО " Решителна поддръжка ", в която участваме и все още с контингент от към 120 военнослужещи, които извършват задания, свързани главно с защитата на част от вътрешния периметър на база " Летище Баграм ". Досега в интервенцията в Афганистан са взели участие над 11 200 български военни.

От Босна и Херцеговина, където до момента са взели участие общо над 3580 български военни, оповестиха, че ситуацията по сигурността в зоната на интервенцията " Алтеа " остава релативно спокойна и постоянна, равнището на риск се прави оценка на ниско, няма сведения за опасност против българския контингент. Министър Каракачанов сподели, че обстановката в Босна е такава, че може да се промени в границите на часове, и добави, че военните ни извършват задачата си по заслужен и професионален метод.

От Косово, където до момента сме взели участие с над 1170 военнослужещи, оповестиха за релативно спокойна, само че динамична във вътрешнополитически проект конюнктура. Министър Каракачанов сподели, че тази задача е най-близо до българските граници, само че това напълно не я прави лека, и акцентира значимостта ѝ.

От Мали, където е най-малкият ни контингент - от военни медици, рапортуваха, че ситуацията в зоната на подготвителната задача остава нестабилна, равнището на риск се прави оценка като високо, само че няма сведения за опасност против българския контингент. Министър Каракачанов и адмирал Ефтимов акцентираха високо равнище на българската военна медицина.

Каракачанов и Ефтимов поздравиха във връзка идния празник българските военни, които извършват задания в интервенции и задачи на НАТО и Европейски Съюз. Във видеоконферентната връзка взе участие и командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР