радиционно всяка година още преди началото на летния сезон Електроразпределение

...
радиционно всяка година още преди началото на летния сезон Електроразпределение
Коментари Харесай

"Електроразпределение Юг" извършва подготовка за лятното подсигуряване на мрежата по време на активния туристически сезон

радиционно всяка година още преди началото на летния сезон " Електроразпределение Юг " /част от EVN/ прави подготовка за лятото. Целта е подсигуряване на мрежата по време на дейния туристически сезон и предстоящото по-високо ползване на електрическа енергия. Подготвителните действия в " Електроразпределение Юг " /ЕР Юг/ към този момент се правят по места, като обгръщат цялото Южно Черноморие. Това сподели ръководителят в отдел " Комуникации " в EVN България Петър Костадинов в изявление за Българска телеграфна агенция. По думите му плануванаъа капиталова стратегия на EVN за област Бургас през тази година възлиза на над 27 млн. лева Основните посоки в нея са развиване на разпределителната мрежа и повишение сигурността на зареждане. Той добави, че за сигурността на мрежата в района от значимо значение е и подсигуряването на потенциал в подстанциите на Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/, които зареждат района и мрежата на " Електроразпределение Юг " с електрическа енергия. Костадинов посочи, че през последните години EVN съумява да усили разкриването на количества открадната електрическа сила. Основна причина за това е всеобщото внедряване на електромери, позволяващи отдалечено отчитане, както и на целенасочени инспекции по обекти.

Следва цялото изявление:

Въпрос: На прага на летния сезон по какъв начин " Електроразпределение Юг " /ЕР Юг/ и EVN се приготвят за по-натоварения интервал и по-голямата консумация по Южното Черноморие?
Отговор: Традиционно всяка година още преди началото на летния сезон EР Юг /част от EVN/ прави подготовка за лятото. Целта е подсигуряване на мрежата по време на дейния туристически сезон и обичайно предстоящото по-високо ползване на електрическа енергия. Подготвителните действия в ЕР Юг към този момент се правят по места, като обгръщат цялото Южно Черноморие. Основните от тях са: механически обзор и инспекции по трафопостове и основни станции; преразпределение на енергийни товари за отмерено натоварване на съоръженията; създаване на нови спомагателни връзки сред трафопостове; ЕР Юг прави всекидневен мониторинг на натоварването на електропроводи приблизително напрежение и актуализиране на оперативни схеми; подсигуряване на спешни екипи, спомагателни материали и техника. Дружеството има подготвеност за включване на спомагателни екипи при необходимост; в ЕР Юг действат непрекъснато два диспечерски центъра за ръководство на мрежата.

Въпрос: Какъв е размерът на вложенията, които сте отделили за възстановяване на мрежата по Черноморието и в какви планове са вложени?
Отговор: Предвидената капиталова стратегия на EVN за област Бургас през тази година възлиза на над 27 млн. лева Основните посоки в нея са развиване на разпределителната мрежа и повишение сигурността на зареждане. Предвидено е построяването на общо 95 км нови електропроводи и кабелни линии /средно и ниско напрежение/, както и 31 нови трафопоста и основни станции. Част от дейностите са продължение на внедряването на системата за отдалечено отчитане на електромери, която към този момент обхвана градовете, курортите, както и някои села в региона.

Въпрос: Кои са по-ключовите планове, които следва да реализирате в средносрочен проект за повишение на сигурността на зареждането по морските ни курорти?
Отговор: За сигурността на мрежата в района от значимо значение е и подсигуряването на потенциал в подстанциите на Електроенергийния систематичен оператор /ЕСО/, които зареждат района и мрежата на " Електроразпределение Юг " с електрическа енергия. В тази връзка значимо за снабдяването на региона към Поморие, Ахелой, Равда, Каблешково е предстоящото през юни 2021 година включване на нова стационарна подстанция на ЕСО в Каблешково. С цел по-бързо свързване в мрежата, ЕР Юг построи пет подземни кабелни линии до подстанцията. Предстои полагането на още четири подземни кабелни линии до новата подстанция. Досега за подсигуряване на този регион ЕР Юг беше конфигурирало мобилна подстанция " Каблешково ". Същевременно за поредна година до гр. Обзор продължава да действа друга мобилна подстанция на EР Юг.

Въпрос: В последните години доста се промени профилът на крадците на ток и към този момент можем да приказваме, че бизнес потребителите крадат по-често ток от малцинствените групи. Наблюдавате ли сходна наклонност и по морето?
Отговор: Неправомерни дейности при използването на електрическа енергия нормално се правят повече от тези, които имат огромна консумация и по-голям финансов интерес да не я заплащат. През последните години EVN съумява да усили разкриването на количества открадната електрическа сила. Основна причина за това е всеобщото внедряване на електромери, позволяващи отдалечено отчитане, както и на целенасочени инспекции по обекти.
До момента ЕР Юг е конфигурирало общо 1,1 млн. отдалечени електромери. Системата за отдалечено отчитане е внедрена в регионалните градове, в курортите, също по този начин и в по-малки обитаеми места и даже в някои села. В доста региони, в това число и в селата, ЕР Юг подмени напълно мрежата - тя към този момент е с изолирани и усукани проводници, а не голи проводници, което прави непозволеното присъединение доста мъчно.
През 2020 година обири от икономически клиенти са били 4181 MWh (мегаватчаса) за над 750 хиляди лева Кражбите при битови клиенти са били 2763 MWh за 540 хиляди лева От финансова позиция това са средства, които сдружението губи като запас за възстановяване на зареждането и качеството на услугите, от което страдат всички лоялни клиенти.

Въпрос: През последните години екоактивисти алармират за казуса с далекопроводите и птиците в региона на Бургаските езера. Правите ли нещо в тази посока?
Отговор: Екологичните действия постоянно са били част от целите на сдружението. От години компанията построява нови подземни кабелни линии или изолира съществуващи въздушни линии, тъй че от една страна да се подсигури в по-голяма степен зареждането, а от друга - сигурността на птиците.
В доста от подхванатите от компанията ограничения EVN взаимодейства с екологични и неправителствени организации - Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), Зелени Балкани и други Такова взаимоотношение беше по плана на Българско дружество за защита на птиците " Живот за Бургаските езера " по стратегия LIFE+ на Европейския съюз. В рамките на проектa EVN обезопаси 60 стълба.
Само за 2018 и 2019 година в област Бургас бяха обезопасени общо 714 стълба от общо 72 км мрежа. Допълнително през 2013 година за първи път в страната бяха инсталирани 760 дивертора (предпазни отразители) по линии към Атанасовско езеро.
EVN е първата инфраструктурна компания, която осъществя план по екологичната стратегия LIFE на Европейски Съюз, тъй като опазването на околната среда и биоразнообразието е главен приоритет в работата на компанията. В интервала 2013-2018 EVN осъществя план за запазване на царския орел на територията на Странджа и Сакар. През 2021 година ЕР Юг кандидатства още веднъж пред Европейски Съюз за нов план по стратегия LIFE - за обезопасяване на въздушни линии над Бургаските езера. По него също е планувано подземно полагане на проводници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР