Радио обсерваторията „MeerKAT”, чието изграждане бе официално завършено това лято

...
Радио обсерваторията „MeerKAT”, чието изграждане бе официално завършено това лято
Коментари Харесай

Най-големият радиотелескоп в света „дебне” за извънземни сигнали

Радио обсерваторията „ MeerKAT”, чието създаване бе публично приключено това лято в Южна Африка, се причисли към плана „ Breakthrough Listen” и стартира наблюдения за вероятни извънземни сигнали, предавани от един милион звезди в нашата вселена.

„ Сътрудничеството с „ MeerKAT” ще усили доста шанса за хващане на извънземен сигнал. Сега планът ни в действителност доближи международно ниво”, сподели съветският милиардер Юри Милнър, един от създателите на „ Breakthrough Listen”.

В края на юли 2015 година Милнър и починалият английски космолог Стивън Хокинг стартираха плана „ Breakthrough Listen”. Милнър отпусна 100 млн. $ за подкрепяне на плана за търсене на извънземни цивилизации, построен въз основа на създаването на СЕТИ (SETI).

През последните три години учени и инженери създадоха устройства за търсене на извънземен живот към американския телескоп GBT, австралийският му „ братовчед” в обсерватория „ Паркс”, а също и осигуриха поддръжка на научния екип на най-големия телескоп в света, FAST, издигнат в Китай преди две години.

Преди година участниците в плана приказваха за резултатите от първия опит за разкриване на извънземни радиосигнали, при който учените следиха седемстотин звезди най-близо до нас. Астрономите са съумели да уловят към дузина „ подозрителни” сигнали, само че всички те, както самите наблюдаващи смятат, са генерирани от естествени процеси в дълбините на звездите или в непосредственото им обграждане.

Неуспехите не стопираха Милнър и неговите сътрудници и интерферометърът „ MeerKAT” към този момент се причисли към техния план в най-големия радиотелескоп в света, съчетаващ в себе си запаси от 64 радиостанции едновременно.

Строителството му стартира в края на 2009 година и се очакваше да приключи през 2012 година, само че заради проблеми с финансирането строителството завърши едвам при започване на лятото тази година.

Тази обсерватория, както означи Андрю Симион, началник на „ Breakthrough Listen”, стана първият „ южен” съставен елемент на плана. Според актуалните проекти на Симион и сътрудниците му „ MeerKAT” ще следи по едно и също време съвсем един милион звезди в нашата вселена, наоколо до която могат да съществуват населявани планети.

За разлика от северните радиотелескопи, техният южен „ брат” ще следи тези светлинни тела съвсем непрестанно, без да се намесва в провеждането на други наблюдения, свързани с по-сериозни астрофизични проучвания. Това стана допустимо с помощта на потреблението на суперкомпютри и нова версия датчици и принадлежности, основани особено за „ MeerKAT”.

Както учените се надяват, този метод освен ще успокои доста астрономи, които са скептични към сходни търсения, само че и ще форсира процеса на събиране и разбор на евентуални извънземни радиосигнали и ще разреши да се откри отговор на въпроса - сами ли сме във Вселената.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР