Радикални мерки влизат в сила през юли срещу недобросъвестни производители

...
Радикални мерки влизат в сила през юли срещу недобросъвестни производители
Коментари Харесай

Отнемат лицензи за производство на млечни продукти с палмово масло

Радикални ограничения влизат в действие през юли против недобросъвестни производители на млечни артикули у нас. От средата на юли, когато влиза в действие нова разпоредба, ще бъдат отнемани лицензи на мандри, които бъдат хванати да влагат растителни мазнини, изключително палмово масло в млечните артикули, заяви в Горна Оряховица министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

" Тези дни ще публикуваме в Държавен вестник Наредбата за млечните артикули, с която забраняваме използването на растителни мазнини в производството на сирена, тъй че когато мандрите създават кашкавал, бяло саламурено сирене, кисело мляко, би трябвало да го вършат единствено и само от мляко. Uойто не желае да създава с млечни артикули,  минава напълно в друга група - имитиращи артикули и няма да се води млечен производител. Даваме един месец срок за адаптиране на производствата. Исканията бяха за 4 месеца, само че считам, че не е належащо ", сподели министърът.

Контролът по спазването на новите правила ще бъде поверен на особено звено в земеделското министерство, така че да има дублиращи инспекции с Агенцията по храните. " Когато би трябвало да се вземат проби или да се издаде акт, незабавно ще бъде извикан способен орган от БАБХ, тъй като те по закон могат да издадат тези актове. Тук към този момент глобата е много по-сериозна - ще се лишава лиценз за произвеждане на млечни артикули ", изясни Порожанов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР