Работя с ръководители от цял свят от изключително разнообразни индустрии

...
Работя с ръководители от цял свят от изключително разнообразни индустрии
Коментари Харесай

Управлявайте репутацията си!

Работя с ръководители от целия свят от извънредно разнородни промишлености и култури. Винаги е изненадващо да схванеш, че техните потребности за развиване са доста сходни. Как може един френски финансов шеф на компания за първокласни артикули да има същите проблеми като кувейтски управител на индустриално дружество? Или пък японски управител да се занимава със същите въпроси като един немски капиталов банкер? 

Отговорът частично се дължи на обстоятелството, че човешката логика на психиката е идентична и частично заради глобализацията, която заличава все повече пропастта сред културите. Но има и друга истина. Въпреки милиардите долари, евро или йени, вложени в образование и развиване, извънредно малко фрагменти могат да се преглеждат като положителни мениджъри, без значение от коя част на света са.

Много от тях имат и проблеми с израстването в кариерата. Има няколко аргументи за това. Първо, при неналичието на време и подложени на напън за реализиране на резултати е съвсем невероятно за изпълнителните шефове да помислят по какъв начин да ползват своите нови умения. От друга страна, бюджетните ограничавания могат да доведат до липса на поддръжка от екипа и неспособност за реализиране на всички планове. Ето какво може да извършите за личното си развиване и това на компанията:

Вашата работа е да делегирате права  – колкото се може повече. Не настоявайте непременно да сте затрупани с работа, с цел да сте сигурни, че всичко ще бъде свършено. Крайната цел е да си намерите заслужен заместител и да се развивате нагоре към по-висока позиция. Ако имате проблем да се доверите на другите, пробвайте се да си спомните по какъв начин се чувствахте, когато вие бяхте на мястото на подчинените си и ви натовариха с първото огромно предизвикателство за вашата кариера. Със сигурност тези хора ще одобряват предоставената опция и ще видят в нея късмет за развиване.

Една от най-големите неточности, които може да извършите като управител е да  прекарвате прекалено много време с екипа си  или пък прекалено много време надалеч от него. Ако сте прекомерно близо, рискувате да станете управител на микрониво и да загубите вероятност за бизнеса си, да станете прекомерно другарски надъхан или пък екипът ви да стане прекомерно подвластен от вас. Да сте надалеч въпреки това може да докара до евентуални рецесии или липса на надзор. Поддържането на обществената отдалеченост е значима дисциплинираност за мениджърите, която не трябва да се подценява.

Бъдете транспарантни.  Важно е хората да ви имат доверие, а за тази цел се нуждаете от безукорен имидж. Ако не управлявате репутацията си, някой различен ще го направи вместо вас.

Не забравяйте, че сте човешко създание, а не машина.  Може би се гордеете, че работите безкрайни часове без да си вземете отмора, само че това изхабява само вас и пречи на професионалното ви развиване. Оставете си най-малко една свободна вечер в работната седмица. Това освен ще ви помогне да станете по-ефективни, само че и ще удължи кариерата ви.

Адаптивността към измененията  в околната среда е доста значима. Не забравяйте да отделяте време да следите личния си прогрес. Планирайте по една среща със себе си за час всяка седмица.

Джил Коркиндейл за Harvard Business Review
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР