Работодателските организации са готови да преглътнат увеличение на максималния осигурителен

...
Работодателските организации са готови да преглътнат увеличение на максималния осигурителен
Коментари Харесай

Бизнесът може да преглътне максимален осигурителен доход до 3183 лв.

Работодателските организации са подготвени да преглътнат нарастване на оптималния застрахователен приход, само че най-вече до 3183 лева, а не до 3400 лева, колкото предлага финансовият министър Асен Василев. По въпроса има и, макар че даже.

Бизнесът упорства да се съблюдава ангажимента за покачване на прага по " швейцарското предписание ", което се употребява за пенсиите и планува индексация с 6.1% от 1 юли тази година, излиза наяве от позиция на четирите работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ) по Бюджет 2022.

В момента хората с най-високите заплати у нас не заплащат осигуровки върху горницата над 3000 лева, което прави данъчно-осигурителната тежест на процедура регресивна – т.е. богатите заплащат по-малко, а бедните повече. Въпреки това работодателите считат, че повдигането на осигурителния приход до 3400 лева е прекалено.

Според ръководителя на АИКБ Васил Велев не е редно оптималният застрахователен приход да е % от междинната заплата. " Ние сме подписали съглашение със синдикатите, че той би трябвало да се трансформира по швейцарското предписание за индексация на пенсиите ", добави Велев.

Според работодателите по-високият застрахователен предел ще засегне освен ИТ бранша, само че и доста други високоплатени чиновници, тъй като към 200 000 души вземат заплати над 3000 лева, а в ИТ сектора работят към 50 000 души.

Работодателските организации не утвърждават и сериозния растеж на минималната работна заплата от 1 април от 650 лева на 710 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР