Работодателските организации няма да се върнат в Националния съвет за

...
Работодателските организации няма да се върнат в Националния съвет за
Коментари Харесай

Работодателите напускат Тристранката

Работодателските организации няма да се върнат в Националния съвет за тристранно съдействие, до момента в който в дневния ред не бъде включена точка за решение на казуса с болничните. Това сподели в осведомителния блок „ Добър ден “ на Радио „ Фокус “ Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

„ Изпратихме писмо още на 20 ноември до премиера господин Борисов, с гледище да се вкара ред при болничните листове, да се лимитират измамите и да се предложат ограничения. Самите ние предложихме 10 ограничения и декларирахме, че няма да участваме в Тристранката и ще влезем единствено когато в дневния ред бъде включена такава точка “, безапелационен беше Велев. Всички представителни работодателски организации са солидарни с това решение, напомни той. По отношение на минималната работна заплата, която бе обсъждана през днешния ден на съвещанието и на която работодателите не участваха, Васил Велев уточни, че те са популяризирали своята позиция по въпроса авансово.

„ Днес повторихме още веднъж и изпратихме до медиите позицията по този въпрос. Ние не сме съгласни с административното дефинираме на минималната работна заплата. Ние настояваме да се извърши съответната спогодба на Международната организация по труда - да се регистрира при определянето на минималната работна заплата както стопански, по този начин и обществени фактори и нашето предложение е, тя да се договаря сред работодатели и синдикати по стопански действия. Тя е избрана преди 3 години и няма за какво да заседаваме и да служим за фон на едни авансово взети решения “, добави Васил Велев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР