Работодателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ,

...
Работодателските и синдикалните организации, с изключение на АИКБ и КРИБ,
Коментари Харесай

Николова: Утре до обяд ще има окончателен текст на проекта за 60/40

Работодателските и синдикалните организации, като се изключи АИКБ и КРИБ, са подкрепили обновеният план на Постановление на Министерския съвет за установяване на изискванията и реда за погашение обезщетения на работодатели, прекратили работа заради оповестеното изключително състояние.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет ръководителят на НСТС и вицепремиер Марияна Николова.

Ще бъдат направени някои механически корекции, на следващия ден до обяд ще бъде направен финален текст на постановлението на Министерски съвет, който ще бъде препоръчан от министъра на труда и обществената политика в понеделник за приемане от държавното управление.

Всички организации са благодарили на МТСП и на специалистите за направените промени в плана на разпореждане, които в огромна степен отразяват предложенията на обществените сътрудници, сподели Марияна Николова.

Според КНСБ заложената мярка за превъзмогване на безработицата и последствията от нея е невиждана по своя темперамент като финансови параметри и обсег, сподели вицепремиерът. Тя добави, че КТ " Подкрепа " предлага във връзка с осигурителния приход за референтен да се вземе съответния месец на миналата година - т.е да се съпоставя месец март на 2020 година с месец март на 2019 година, което е било възприето.

БСК приветства разширението на обсега на икономическите действия, само че упорства да бъде прецизиран текстът във връзка с референтния месец за осигурителния приход. БТПП поддържа плана, само че упорства да бъде изработен разбор след първия месец от използването на ограниченията, с цел да се реши нуждата от последващите стъпки. ССИ поддържа да бъде изработен мониторинг на действието по ограниченията в едномесечен период след приемането на постановлението от Министерски съвет.

Съюзът предлага също по този начин да бъде ясно регламентирано какви ще бъдат съответните типове документи, с цел да се потвърди какъв ще бъде спадът на приходите, сподели Николова.

АИКБ не поддържа плана на разпореждане и упорства за незабавни промени в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние. Асоциацията предлага да се сътвори обществен указател на работодателите, които са получили обезщетения, според плана на разпореждане. КРИБ е изразила частична поддръжка към плана и е подкрепила настояването на АИКБ за промени в закона, сподели Марияна Николова.

Работодатели и синдикати са подчертали нуждата от продължаващ разговор сред държавното управление и обществените сътрудници за дълготрайни ограничения по икономическата част, които не са в обсега на постановлението. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР