Работодателите реагираха доста по-гъвкаво и уверено на локдауна през март

...
Работодателите реагираха доста по-гъвкаво и уверено на локдауна през март
Коментари Харесай

Покачване с 10% на обявите за работа през март


Работодателите реагираха много по-гъвкаво и решително на локдауна през март 2021 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки локдауна през март, броят на обявите за работа на трудовия пазар в България е повишен с 10%, сочат настоящи данни на кариерния уебсайт JobTiger.

През март предходната година първият локдаун удари съществено пазара на труда и обявите за работа понижиха фрапантно. Но работодателите реагираха много по-гъвкаво и решително на локдауна през март т.г. и следващото „ затваряне ” освен не докара до понижаване на обявите за работа, само че се регистрира и повишаване – с 10% по отношение на февруари 2021 година и с цели 117% по отношение на март 2020 година

Положителна наклонност се следи във всички браншове. С максимален растеж са секторите „ Строителство ” (22%), „ Счетоводство, одит, финанси ” (17%) и „ Административни действия ” (16%), следвани от секторите „ Производство ” (15%), „ Логистика и превоз ” (14%) и „ ИТ ” (12%).
още по тематиката
Секторът „ Хотелиерство и ресторантьорство ”, при който в предходния месец се наблюдаваше забележителен растеж (139%), остава съвсем неизменен през месец март, с повишаване на броя на обявите в него с едвам 0,4%, регистрира анализът на.

Дяловото систематизиране на обявите по браншове се резервира, както при предходния месец февруари, като с максимален дял не престават да бъдат секторите „ Търговия и продажби ” (21%), „ Производство ” (16%) и „ ИТ ” (14%).

14% от обявите за работа в България през март се падат на ИТ бранша
(източник: JobTiger)

Тенденцията е позитивна и във всички водещи регионални градове. Ръстът на обявите за работа в тях е, както следва:  София: 9%; Пловдив: 4%; Варна: 10%; Бургас: 17%; Русе: 6% и Стара Загора: 16%. Общият брой на обявите в тези градове се равнява на 71% от предложенията за работа в цялата страна.

Освен задържащата се наклонност на повишаване на обявите за работа през цялото първо тримесечие, добра вест е също, че локдауните към този момент не се отразяват толкоз осезаемо на пазара на труда у нас. Данните от миналия месец са илюстрация на по-голяма убеденост и по-малка непредсказуемост от страна на работодателите, което е причина за стабилизиране на стопанската система.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР