Работодатели и синдикати възразиха срещу това, че индивидуалната оценка на

...
Работодатели и синдикати възразиха срещу това, че индивидуалната оценка на
Коментари Харесай

Синдикати и бизнес на едно мнение на днешното извънредно заседание на тристранката

Работодатели и синдикати възразиха против това, че самостоятелната оценка на хората с увреждания ще се прави от обществени служащи.

Това мнение показаха заместител -председателят на БСК Димитър Бранков, Ваня Григорова от КТ "Подкрепа " и други представители на бизнеса по време на изключителното съвещание на НСТС. Според тях обществените служащи нямат нужното здравно обучение и подготвеност да изготвят справедливи констатации за наличните функционални дефицити на индивида с увреждане. Ваня Григорова означи още, че обществените служащи имат доста ниско възнаграждение, постоянно получават едвам минималната работна заплата, а по този начин ще бъдат натоварени с спомагателни отговорности.

Националният съвет за тристранно съдействие разиска през днешния ден Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Правилника за използване на Закона за хората с увреждания, както и Проект на Методика за осъществяване на самостоятелна оценка на потребностите от поддръжка за хората с увреждания. Социалните сътрудници се въздържаха от поддръжка на правилника, методиката беше подкрепена от КТ "Подкрепа " и ССИ, БТПП няма несъгласие, АИКБ, БСК, КРИБ и КНСБ се въздържаха от поддръжка.

Според новия Закон за хората с увреждания използването на самостоятелната оценка би трябвало да стартира от 1 април. Социалните служащи ще бъдат обучавани безусловно от на следващия ден да ползват самостоятелната оценка, сподели общественият министър Бисер Петков. По думите му образование е имало под някаква форма и преди този момент, при апробирането на разнообразни случаи, както и при създаването на методиката за самостоятелна оценка, тъй като обществените служащи са взели участие в процеса на работа.
Хората с увреждания до момента можеха да получат новата финансова поддръжка по новия Закон за хората с увреждания, който е в действие от 1 януари, единствено на база на решението на ТЕЛК, без да е нужна самостоятелна оценка. Всички, които до момента не са получавали помощ, както и тези, които желаят да заявят приемане на персонална помощ по Закона за персоналната помощ, ще би трябвало да минат на самостоятелна оценка откакто тя влезе в действие.

Девет области на живота човек ще са обект на проучване при самостоятелната оценка. Оценката съдържа три съставния елемент - информация за хората с увреждания,обективни констатации за функционални усложнения, а третият е изводи, които дефинират подкрепящи ограничения. Целта да се дефинират самостоятелните потребности на хората с оглед съответна поддръжка. Изчисляването на броя на часове персонална помощ е основано на четиристепенна канара на взаимозависимост, създадени са мостри на самостоятелна оценка и формуляр за служителя, извършващ обществена оценка.

Въпросите във формуляра, който попълня общественият служащ са прецизирани по отношение на обособени възрастови групи - хора над 18 години, от 13 до 18 и от 0 до 13 години. Конкретният брой часове персонална помощ се дефинира като общият брой точки се умножи по коефициент, подобаващ на другите възрастови групи.

Част от работодателите означиха, че не могат да поддържат методиката, тъй като се базира на решенията на ТЕЛК, архаизъм, останал да съществува единствено в България. Лидерът на КТ "Подкрепа " Димитър Манолов означи, че методиката може да бъде подложена на критика поради метода, по който беше признат самият закон - в среда, по думите на Манолов, нечиста от въпиюща непросветеност. От синдиката я поддържаха обаче, тъй като другояче законът не би могъл да работи. За бизнеса и за синдикатите е значимо, че три месеца след началото на използване на методиката ще има разбор на действието й, с цел да се реши дали има потребност от корекции.

По правилника полемиките бяха към различните ограничения за претовареност, които се плануват при положение, че работодателите не изпълнят задължението за наемане на избран брой хора с увреждания, заложено в закона. Според Ваня Григорова различните ограничения обезсмислят квотите, а точно заетостта на хората с увреждания ги прави пълноценни жители. Работодателите възразиха против обвързването на различните ограничения с минималната работна заплата - планува се, в случай че не бъдат изпълнени квотите, да се закупува продукция от профилирани предприятия, съответстваща на две минимални работни заплати за един нает. Синдикатите възразиха и против опцията от едно дружество на друго да се трансферира задължението за осъществяване на квотите. Ваня Григорова уточни, че по този начин ще има гетоизиране на хората с увреждания в избрани предприятия и браншове, а не това би трябвало да е задачата на промяната.

По време на съвещанието беше прегледан и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществено подкрепяне, импортиран от Искрен Веселинов и група народни представители. В плана приемането на месечни обществени помощи е обвързано с полагане на общественополезен труд, присъединяване в стратегии за ограмотяване, повишение на квалификацията или използване на ограничения за влияние и образование. Предлага се на трайно безработните, които получават месечни помощи, да се прави годишна оценка от чиновник на АСП, по критерии, одобрени от МТСП. С оценката се слагат и годишни задания за реализиране на избрани цели, в посока повишение на грамотността, трудовата подготовка и степента на социализация.

МТСП кардинално поддържа концепцията, само че смята, че част от предложенията към този момент имат своята реализация в настоящата нормативна уредба. АИКБ и БТПП поддържат напълно законопроекта, БСК и КНСБ поддържат с бележки и оферти. ССИ и КРИБ се въздържаха от поддръжка, КТ "Подкрепа " и КРИБ не го поддържаха. Ваня Григорова уточни, че последните години хората, които са на месечни помощи понижават с по 20 % всяка година поради стягане на критериите за достъп. Тя счита, че органите, които се занимават с нелегално добито имущество би трябвало да се занимават с непозволено отпуснати помощи, а не общественото законодателство. От синдиката оферират във всеки жилищен квартал да има обществен служащ, по този начин няма да се допусне недобросъвестно приемане на обществени помощи.

За заместител -председатели на НСТС бяха избрани Димитър Манолов от КТ "Подкрепа " и Цветан Симеонов от БТПП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР