Работниците от военния завод Емко подновиха протестите. Те настояват за

...
Работниците от военния завод Емко подновиха протестите. Те настояват за
Коментари Харесай

Работниците от ”Емко”: Държавата ни обяви война!

Работниците от военния цех ”Емко ” възобновиха митингите. Те упорстват за възобновяване на комерсиалния лиценз на сдружението, който бе лишен през юли. Близо 500 души от базите на предприятието в Трявна и село Белица излязоха да изразят недоволството си. Протестираха и служащите от ”Емко ”-Монтана. Хората се опасяват, че предприятието може да бъде затворено и да изгубят работата си. Оръжениците упорстват министърът на стопанската система Емил Караниколов да извърши обещанието си за връщане на лиценза, от което зависи и работата на сдружението.

За малко служащите блокираха придвижването през Прохода на Републиката, само че до произшествия не се стигна.

Протестът им стартира със викания " Мафия ", " Лъжат ни " и " Искаме да работим ". Работниците споделиха, че страната им е оповестила война. " Първият път не ни схванаха. Ще повтаряме, до момента в който се наложи. Работили сме, дали сме всичко от нас за едно парче самун, а те желаят да ни унищожават по незнайни аргументи, споделиха протестиращи пред БНР.

Според шефа на " Емко " Славчо Димиев против сдружението има целенасочена държавна офанзива: " С секрети изнудвания, с впрягане на всички държавни институции, които под опасност извършват подредените им дейности за офанзива против компанията ".

Работниците декларират, че митингът им не е политически и предизвестяват, че в случай че комерсиалният лиценз на сдружението не бъде върнат, ще продължат с 1/2 безсрочните митинги, написа още Банкеръ.

Протестите в " Емко " започнаха още в края на юли, когато лицензът за импорт и експорт на сдружението беше замразен поради установени нередности при съхраняването на боеприпасите и взривните субстанции. Ръководството на завода в профил нарушаванията и това, по думите на шефа на " Емко " Славчо Димиев, е установено при инспекция на Министерство на вътрешните работи на 29-и август, само че все пак комерсиалният лиценз не е възобновен, както даде обещание в деня на първия митинг министърът на стопанската система.

На 8-и септември държавната компания " Кинтекс " стопира три контракта на " Емко " за експорт на муниции за Индия, а вредата е за към 60 милиона $, твърди Славчо Димиев.

" От началото на месец юли се води открита война против сдружението " Емко ", сподели Славчо Димиев. " Заради нечии ползи, евентуално стопански, желаят един от огромните работодатели да не съществува. Тези хора, които водят война, или по-точно подстрекават страната да води война против нас, несъмнено си имат имена, само че този въпрос би трябвало да се зададе на управлението на страната, на държавното управление или на хора, които проверяват. Което и име да кажа, това ще значи, че аз набедявам. Нямам нито такава власт, нито такива благоприятни условия да проверявам който и да е в страната. Затова съм написал отворено писмо към хора, които аз почитам и считам, че могат с властта, с която разполагат, да създадат по този начин, че да бъде изяснена истината, да се съблюдава законът и да не се получава по този начин, че едно работещо дружество да бъде захвърлено и хората да останат без работа ", сподели още шефът на " Емко ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР