Работници полагат арматурните основи, необходими за изграждането на конструкцията, която

...
Работници полагат арматурните основи, необходими за изграждането на конструкцията, която
Коментари Харесай

Започна работа по експониране на археологията, открита на Шишковата градинка


Работници поставят арматурните основи, нужни за построяването на структурата, която ще покрие находките с триплексово бронирано стъкло. 

Именно дейностите, свързани със съхранението и експонирането на археологическите ценности забави и ремонта на Шишковата градинка.

Първоначално планът предвиждаше цялостна реорганизация на съществуващата градинка с възобновяване на тревните площи, като се резервира наличната дълготрайна растителност. Предвидено бе оформяне на цветни фигури, тревни площи и храстова растителност, създаване на поливна система, замяна на парковата мебел, ъгъл за отдих, нов образ на съществуващата чешма.

След началото на строителните действия обаче бяха открити археологическите находки. След изследване на обектите от екип на РИМ-Варна, което също лиши време, беше открито и оповестено, че това са част от късноримска крепостна стена на Одесос и сектор от улична настилка от османския интервал.

С оглед запазване на културно-историческото завещание на Варна бе предоставено да бъде направен план за експонирането на откритията. Той е подготвен и планува показване на археологията под триплексово бронирано стъкло, с което минимално се променя композицията на площадното пространство, без да се нарушават изискванията за налична среда и пешеходния трафик по ул. " Михаил Колони “ в посока " Приморски парк “, оповестиха за медията ни от Община Варна.

Време лишиха и съгласувателните процедури с Министерство на културата, които също са завършили и планът има позитивно мнение. Така на процедура едвам в този момент се стига до неговото осъществяване.

Припомняме, че планът за естетизация на региона се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия " Региони в напредък “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване, а по този начин също и със лично финансиране от Община Варна.

Изпълнено бе благоустрояване, естетизация и рационализация на ул. " Михаил Колони “, секторът от бул. " Княз Борис І " до пл. " Екзарх Йосиф " бе самостоятелен като пешеходна зона, която се трансформира в естествено продължение на пешеходната зона от бул. " Княз Борис I “.

Изградена бе велоалея, като трасето й минава паралелно на пътното платно и по цялото продължение на ул. " Михаил Колони “. При реализацията на плана бяха сменени водопроводите по протежението на цялата улица, бе реконструирано и уличното осветяване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР