Работник в „Чистота” осъди общинското предприятие след като нарани ръката

...
Работник в „Чистота” осъди общинското предприятие след като нарани ръката
Коментари Харесай

Боклукчия осъди ОП “Чистота“ за 35 000 лева, след като преса му премаза ръката

Работник в „ Чистота” осъди общинското дружество откакто нарани ръката си на преса при трудова акцидент. До случая се стига откакто при осъществяване на ежедневни отговорности по време на работа през есента на 2019 година, мъжът несъзнателно задейства пресовъчен механизъм на сметовоз.

Злополуката се случила сутринта на 20 ноември. След събиране на чували листа и изхвърлянето им в коша, 35 - годишния служащ се качил на степенката на камиона и се хванал с лявата ръка за пресата. Неволно закачил ръчката, с която я задействал, тя тръгнала и му затиснала лявата ръка.

В разследване на злополуката, служащият бил с премазана китка и длан и прекратени сухожилия на два от пръстите на ръката. Травма била установена и в региона на лакътя. Въпреки, че не било установено осакатяване, мъжът е изгубил опцията си за захват и костта е зараснала изкривено в резултат на инфектиране.

След три хоспитализации и следващи интервенции, възобновяване на служащия продължава повече от шест месеца. На мъжа е издадено и телково решение за една година, в което е посочено трайно понижена работоспособност на 50%. В разследване на това, трудовото правно отношение на потърпевшия с Оперативна програма „ Чистота” е прекъснато, заради неспособност на служащия да изпълнявана предоставената му работа, поради Експертното решение.

След трудовата акцидент, на 35 – годишния мъж са изплатени 26 400 лв., като застрахователно обезщетение. Той обаче взема решение да съди общинското дружество за сумата от 50 000 лв.. След разглеждане на всички елементи по случая, доказателствата и медицинските експертизи, Районен съд Пловдив взима решение, че справедливият размер на дължимото обезщетение е 70 000 лв.. С оглед на небрежността от страна на служащия, за това че е пренебрегнал извършените начални и периодически инструктажи за сигурност при работа и съществени софтуерни правила, то е редуцирано до 50%. Съдът е стимулиран от това, че служащият носи половината от виновността за злополуката, с което понижа сумата на 35 000 лв.. Така общинското дружество има да заплати на служащия още 8540 лв..

След оборване на решението на Районен съд от страна на служащия, магистратите от Окръжен съд удостоверяват тяхното решението и Оперативна програма „ Чистота” остава да заплати на потърпевшия сумата от 8540 лв. дружно със законната рента върху нея, считано от датата на увреждането до окончателното заплащане.

Снимка: Архив
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР