Работим в тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания

...
Работим в тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания
Коментари Харесай

Ирена Димитрова, МВнР: 363 български граждани от Киев и 150 от Одеса са поискали евакуация

Работим в тясно съдействие с посолствата на Румъния, Съединени американски щати, Англия и Украйна, тъй че да осигурим оптимално бърз и безконтролен достъп и сме ги уведомили през кои точки се има намерение да се премине с българските рейсове, с цел да имаме подпомагане от тяхна страна при нужда.

Това съобщи на брифинг зам.-министърът на външните работи Ирена Димитрова, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Тя уточни, че във вътрешен проект се работи с Министерството на обраната, Министерството на превоза и с трите служби за сигурност.

„ По отношение на обстановката с българските жители, имаме непрекъсната информация, какво се случва по КПП-тата по пътя. Към момента 363-ма души от Киев и към 150 души от Одеса са поискали евакуация. Те ще бъдат извозени поетапно с 4 рейса от Киев и с 3 рейса от Одеса. Работим с министерството на обраната за техни рейсове, те са в подготвеност като се оказа, че би трябвало да се одобри съответното разпореждане на Министерски съвет.

То към този момент е направено и пуснато, само че по този начин или другояче имаме подготвеност да продължим с разнообразни разновидности.

В посолството ни в Киев има към този момент настанени хора. Получихме и лист от Украйна с неща от незабавна нужда, който включва – облекла, детски неща, храна, строителни материали и други. Този лист към този момент е предаден на способените ведомства в България, с цел да се види, какво в допълнение подпомагане можем да окажем “, съобщи Димитрова.

По думи на Антон Марков, шеф на Ситуационния център още отпреди месец обратно центърът е подхванал редица стъпки, с цел да бъдат осведомени българските жители за обстановката в Украйна.
„ Преди три седмици посъветвахме българските жители да изоставен територията на Украйна, поради ескалиращата обстановка и информацията, с която разполагаме. Тогава съветвахме да изоставен страната със лични средства, имаше и полети и така нататък, само че за жалост не бяхме чути.

Сега, във всеки миг чакаме да имаме рейсове, които ще тръгнат от Одеса към България със 130 индивида. Отделно имаме рейсове, които са наоколо до границата с Украйна и са тръгнали към Киев.

Отделно за Одеса работим с изключение на за през днешния ден, само че и за на следващия ден за още два рейса “, уточни Марков. Той добави, че се спомага интензивно и на българите, които нямат постоянни документи.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР