Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и

...
Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и
Коментари Харесай

Проф. Леандър Литов: Работим в две направления за лекарство срещу Covid-19

" Работим в много лимитирани условия. Изискват се ново съоръжение и по-специални консумативи, с цел да се организират пробни проучвания, защото вирусът е нов и чужд ". Това сподели пред БНР от Софийския университет " Св. Кл. Охридски ", който управлява екип от учени, работещи по откриването на лекарство против.
Той изясни, че 7 месеца не са получавали финансиране и това забавя доста работата им:
 22 области у нас са в „ алената зона “ по разпространяване на COVID-19 22 области у нас са в „ алената зона “ по разпространяване на COVID-19
По данни на Националният център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ) до 28.02.2021 година 22 области са у нас в " алената зона " поради п...
" Правителството в точния момент реагира на предизвикването и през май беше разгласен конкурс, който се организира в стегнати периоди. Беше обезпечено финансиране в размер на 1,8 млн. лв. за плановете, които са утвърдени. Имаше планове, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, по тази причина бяха добавени в допълнение 1,4 млн. лв.. Тези общо 3,2 млн. лв. бяха добавени в бюджета на. Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в състезанието - б.р.) и ще би трябвало време още веднъж да се заделят тези средства ".
Проф. Литов акцентира, че министър ги е уверил, че финансирането за плановете ще бъде обезпечено.
" Работим в две посоки - ще се опитаме да блокираме два от протеините, които създава коронавирусът вътре в клетката, и които дават отговор за това, че се блокира клетъчната реакция против нашествието на вируса. Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, само че прави работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се оправи с офанзивата на вируса. Второто направление е да се откри метод да се подтисне така наречен цитокинова стихия. Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се ползва необятно в практиката като антикоагулант, може да потиска развиването на цитокинова стихия, Ако се окажем прави, методът ще докара до значително съкращаване на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат съдбовен излаз ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР