Работим по създаването на нов Закон за движението по пътищата, който

...
Работим по създаването на нов Закон за
движението по пътищата, който
Коментари Харесай

Росен Желязков: Работим по създаването на нов Закон за движението по пътищатаs

Работим по основаването на нов Закон за движението по пътищата, който ще консолидира всички отзиви и текстове, обсъждани досега. Това обяви министърът на превоза, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на кръгла маса на тематика „ Карай мъдро, стигни жив “, проведена от вестник „ 24 часа “.

„ Новият закон е належащо да бъде приет, като бъдат регистрирани различните мнения, само че страната, рано или късно, трябва да наложи своята воля, тъй като не може да бъдат задоволени всички интереси в идентична степен. Очаквам новият закон да бъде признат в границите на мандата на този Парламент. Изпълнителната власт има ангажимент да приготви текстовете и да ги предложи за публично разискване “, посочи Росен Желязков.

Министърът съобщи, че досега се работеше върху три нови закона – Закон за придвижването по пътищата, Закон за пътните транспортни средства и Закон за водачите на моторни транспортни средства. „ Постигнахме консенсус, че не е нужно да се фрагментира законодателството, а трябва да се консолидира и кодифицира. Мнението на всички участници в процеса е, че е по-добре да имаме единно законодателство, регламентиращо отношенията в пътната сигурност. Така е по-лесно за правоприлагане, за административно-наказателната активност, както и при основаването на подзаконовата нормативна уредба. Започваме създаването на нов Закон за движението по пътищата, който ще консолидира всички мнения и текстове, обсъждани досега. Не стартираме от нулата, до в този момент сме свършили работа на към 80%, остава да се консолидират текстовете, тъй че да не се допусне фрагментиране на законодателството. Важно е да се намери отражение на сегашните обществени отношения, тяхната регулация и ефективното правоприлагане “, изтъкна още Росен Желязков.

По думите му една от значимите тематики, която трябва да бъде решена с новия закон е подобряването на подготовката на водачите, с цел да бъдат подготвени за предизвикателствата на пътя. „ В момента имаме задача страната като контролиращ субект да направи оптималното, за да подобри контрола при повеждането на теоретичните и практическите изпити. По отношение на теоретичните изпити с оборудването на изпитните зали и с въвеждането на нови механически средства гарантираме в оптималната степен прозрачността и честността на изпита. Работим и за подобряването на контрола при практическия изпит. В момента се обсъжда вид практическите изпити да бъдат качени на специфична платформа, където да бъдат предавани в действително време онлайн. Разбира се това ще бъде съобразено с разпоредбите за отбрана на личните данни. По този метод от една страна ще имаме опция за контрол върху изпитващите, въпреки това ще има поглед върху действителните умения и познания на изпитваните “, сподели още министърът.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР