Работилница за разработване на регионална иновативна визия по проект i2i

...
Работилница за разработване на регионална иновативна визия по проект i2i
Коментари Харесай

Иновационен ден за студенти се проведе в МУ-Пловдив

Работилница за създаване на районна новаторска визия по план i2i EIT HEI Initiative провежда Медицински университет – Пловдив. Събитието се организира в хибриден вид. В първата част от програмата беше планувана кръгла маса, която събира на едно място интердисциплинарни представители на академичната общественост, частния бранш и предприемаческата екосистема, ученици, членове на преподавателския състав на Медицинския университет – Пловдив, неправителствени организации и започващи компании, с цел да се подтиква шерването на познания и набелязването на съществуващите значими проблеми в районната предприемаческата екосистема. 

Във втората част от програмата на събитието се организира уъркшоп под мотото „ Иновационен ден за студенти “. Поканени бяха ученици на висши учебни заведения от Пловдив и района, на които уредниците сложиха задача да се оправят с съответно предизвикателство като образуват предприемачески екипи – мултидисциплинарни екипи с допълващи се пълномощия от участващите студенти. Сформираните групи трябваше да генерират новаторски хрумвания, които да им оказват помощ да се оправят с поставеното предизвикателство. Ментори на младежите бяха представителите на академичната сфера и бизнеса. В края на иновационния ден студентите показаха своите работещи новаторски решения.  

Медицински университет – Пловдив провежда работилницата в партньорство с фондация „ Джуниър Ачийвмънт България “, чиято задача е да въодушевява и образова младежите в областта на свободното предприемачество, бизнеса и икономиката; The Edge, спиноф - компания, основана въз основата на потреблението на научни резултати от обществения проучвателен бранш, работеща за превъзмогване на пропастта сред новаторските университетски проучвания и тяхната комерсиализация в международен мащаб, и GIS-Transfer, компания, осъществяваща трансфер на научни резултати и технологии, създадени от научно-изследователски колективи, лаборатории, институти и университети.

Изводите и резултатите ще оказват помощ да се изготви разбор, акцентиращ върху главните трудности за развиване на нововъведенията на национално равнище. След това направените констатации ще бъдат включени в Международния конгрес за създаване на новаторска визия, i2i EIT HEI Initiative, с цел да се реализира общо схващане на провокациите, пред които са изправени висшите учебни заведения в цяла Европа, и за възстановяване на взаимоотношението сред откриватели, преподаватели и промишленост.

Проект i2i EIT HEI Initiative сплотява пет висши просветителни институции: Медицинския университет – Пловдив, Националния университет на Ирландия, Голуей, Университет Коменски, Братислава, Словакия, Университета на Тесалия, Гърция, и Университетът на Страната на баските, Лейоа, Испания), три посреднически организации: Фондация „ ГИС-Трансфер Център “, WestBIC - Центъра за бизнес и нововъведения и „ Иновационен регион на град Голуей “,  и осем асоциирани сътрудници от три страни – Белгия, Ирландия и Испания, в пет предприемачески екосистеми. Представителят на Белгия е European business and innovation centre network. Партньорите от Ирландия са Western Development Commission, IBEC, HBAN, SCUUL Enterprise CLG и Galway Chamber of Commerce, а от Испания –  EusKampus Fundazioa и Tecnalia Ventures.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР