Работещите бедни все още са много - по последни данни

...
Работещите бедни все още са много - по последни данни
Коментари Харесай

Линията на бедността пада до 308 лв. през 2016 г.

Работещите небогати към момента са доста - по последни данни един на всеки девет заети е в риск, като това са близо 350 хиляди души.

Още по тематиката
Старите страни членки ще се опитат да постановат от ден на ден ограничавания на конкуренцията от евтината работна ръка от по-новите членки на Европейски Съюз

Увеличението на минималната пенсия

Ниската степен на обучение и неналичието на работа слагат хората в по-голям риск от беднотия. Това демонстрират последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

В същото време на фона на растяща стопанска система и намаляваща безработица, линията на беднотия се намалява, а броят на хората, живеещи под този предел, пораства. Той се намалява до 308 лева през 2016 година От това би трябвало да следва, че по-малко хора ще попаднат под по-ниския предел по отношение на миналата година, изключително поради позитивните трендове в стопанската система. На процедура обаче данните са в противоположната посока - делът на бедното население е повишен с 0.9 прочие п. до 22.9%.

Причината за това несъгласие е смяна в метода, по който Национален статистически институт събира информация за този тип статистика, изясняват от Института за пазарна стопанска система. Което пък прави сравнението с предишни интервали (и различаващи се методологии) непрепоръчително.

Бедност под въпрос

Това, което се вижда в данните на пръв взор, е спад в линията на беднотия (до 308.2 лева.), а в това време растеж при каузи на бедното население - от 22% на 22.9%. В същото време обаче заключения, че бедните нарастват, биха били прибързани. Причината: заменена е методологията, по която Национален статистически институт организира проучването си. А и до момента в който данните от предходната година са били на база отговорите на 7 300 интервюирани лица, тази година броят им се усилва до 8 600.

" От новите данни на Национален статистически институт разбираме, че бедните може би са повече, в сравнение с сме предполагали, само че няма по какъв начин сигурно да знаем дали техният дял се усилва или понижава ", разяснява Явор Алексиев от Института за пазарна стопанска система в собствен разбор.

Факторите обучение и претовареност

Над половината от безработните в България през 2016 година са небогати. През 2015 година делът им е бил 53.3%, а три години по-рано - 48.5%.

През последните три години броят на безработните лица е намалял доста - общо със 189 хиляди души до 247 хиляди през 2016 година Тези, които работят, и все пак са под линията на беднотия, обаче, са към момента доста - по последни данни един на всеки девет заети е в риск, като това съставлява близо 350 хиляди души. А резултатите от предходните години демонстрират, че делът не се е трансформирал доста и варира сред 7% и 8% от всички работещи.

Обяснението се крие във втория основен фактор, определящ бедността, а точно - образованието. Над една трета от безработните са с главно и по-ниско обучение, а делът им измежду заетите е 10.3%. " Колкото по-ниско е образованието, толкоз по-висок е рискът от беднотия ", разясняват от " Инфограф ". " Спад до междинните за страната равнища на беднотия се следи чак при лицата със приблизително обучение, като тук рискова група са най-много работещите роми (35.7%), най-вероятно точно поради обичайно по-големия размер на семействата ", допълват от платформата.

Интересно е, че етническата принадлежност не е фактор - равнището на работещи небогати е доста и в трите съществени групи (българска, турска и ромска) при по-ниско обучение, а понижава с реализиране на по-висока квалификацията.

Как се дефинира линията на беднотия

Методите за пресмятане на линията на беднотия в една страна са няколко, само че в България е признато да се употребява по отношение на приходите в обществото. Прагът се дефинира като 60% от " медианния равностоен наличен приход ", съгласно методологията на Национален статистически институт. За разлика от междинния приход в страната, медианният разделя хората на две равни елементи, като половината получават сума над медианната, а останалите - под нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР