Работата по интерконектора с Гърция беше затлачена пет години. Разрешението

...
Работата по интерконектора с Гърция беше затлачена пет години. Разрешението
Коментари Харесай

Министър Шишков: Пътищата в България – магистрална бедност

Работата по интерконектора с Гърция беше затлачена пет години.

Разрешението за градеж е от 2017 година, когато се е строило на приливи и отливи. Служебният кабинет извърши главната си цел – направи по този начин, че да приключи строителството с всички нужни документи и да е безвредно, с цел да може да се вкара в употреба. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „ Денят стартира “ по Българска национална телевизия. Той напомни, че обектът е разграничен на два стадия, като за втория са оставени дейностите, които не са свързани с неговата сигурност. По този метод постигнахме дата за разкриване на газовата връзка. Регионалният министър изрази очакване, че оставащите за втория стадий строителни работи ще приключат преди началото на зимния сезон и увери, че междусистемната газова връзка работи.

Със взаимни инспекции Министерство на регионалното развитие, служебният кабинет, взаимно с всички медии успяхме да реализираме завършването на градежа. Направихме по този начин, че строителят да разбере, че има действия за дотъкмяване. С инспекциите демонстрирах, че обектът представляваше строителна площадка, с цел да може всеки  да реши дали е подготвен или не, акцентира арх. Шишков и благодари и на медиите за поддръжката. Той уточни, че при започване на мандата на служебния кабинет е била основана неправилна интерпретация на обстановката, че страната не желае да вкара обекта в употреба, което в допълнение е демотивирало строителя, който е сметнал, че съвсем няма какво да довършва и няма документи за показване. „ Хубавото е, че обектът беше следен с интерес от страната и хората. Успяхме да мотивираме строителя и да приключим първия стадий. Не желаехме да го въведем в употреба без документи и без да има приключено строителство “, заключи министърът.

Ремонтите на Автомагистрала „ Хемус “ са част от строителния безпорядък, който се разраства у нас  от 2017 – 2018 година насам. Строителството и реконструкцията на оборудванията е почнало със забавяне, заради което има закъснение при започване на втория стадий на ремонта на тунел „ Витиня “ и това е наследено от служебния кабинет. Скоро се чака той да бъде пуснат за придвижване, като поетият от строителя ангажимент е ремонтът да завърши преди началото на зимния сезон.

„ Пътищата у нас са магистрална беднотия. Това се видя и от данните, които изнесохме на конференцията за положението на развиването на републиканската пътната инфраструктура у нас. Ако всички пътища, от които се нуждае България, бяха направени, ремонтите по построените автомагистрали нямаше да предизвикват неудобството, което всички минаващи по тях изпитват. Нямаше и да се амортизират в такава степен, тъй като щеше да има по-малко придвижване “, сподели арх. Шишков и напомни, че страната ни се нуждае от 2100 км автомагистрали. Той даде образец и със замисления преди 90-та година тунел под Петрохан, който към момента не е построен, а е най-кратката връзка от Видин към София.

Регионалният министър означи, че в рамките единствено на два месеца служебният кабинет е оповестил за народен обект бъдещата автомагистрала от Русе към Велико Търново и добави, че е одобрил обстоен организационен проект за секторите Русе – Бяла и обхода на Бяла.

В студиото на Българска национална телевизия арх. Шишков обърна внимание, че огромна част от възлаганията на ремонтите на републикански пътища са правени през 2021 година  преди встъпването в служба на служебните кабинети и то без обезпечен бюджет. В бюджета са били планувани 300 млн. лева, а възлаганията са били за над 1 милиарда лева

Той акцентира, че тематиката за настоящите и главните поправки и за разплащанията към пътностроителните компании се употребява политически за изборите и отхвърли обвиняванията в общественото пространство, че при служебния кабинет се правят заплащания по метод, по който не би трябвало. „ Платили сме за първи, втори и трети сектор на Автомагистрала „ Хемус “, които имат позволения за градеж. Никога не съм се фокусирал върху компаниите, а върху метода на възлагане, върху това дали са били обезпечени парите или не и дали са настоящи или съществени поправки “, безапелационен беше районният министър.  Нещата в България ще станат още по-зле, в случай че спрем и дребното строящи се инфраструктурни обекти като не плащаме на строителите, заключи той. Не са осъществявани заплащания за четвърти и пети сектор от автомагистралата, както и за ремонтите, за които е противоречиво дали са настоящи и съществени и за които следва да бъде решено какви са и по какъв начин да бъдат платени.

Арх. Шишков увери, че има финансиране за зимното разчистване. Избрани са реализатори и другата седмица се чака сключване на контракти. Направихме конкурс за зимно разчистване, тъй като то не беше обезпечено правно по никакъв метод, подсети той.

Обявената от остарялото управление на АПИ социална поръчка за настоящ ремонт и поддръжка на републиканските пътища за три години е съществено обжалвана от всички компании. „ Тя беше направена небрежно “, сподели министърът. Той не изключи опцията да бъде прекъсната и да се направи нова, в която да са конкретизирани настоящите и главните поправки.  
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР