Работата на националния омбудсман би била далеч по-ефективна, ако имаше

...
Работата на националния омбудсман би била далеч по-ефективна, ако имаше
Коментари Харесай

Мая Манолова поиска облекчена процедура за избор на местни обществени посредници

Работата на националния омбудсман би била надалеч по-ефективна, в случай че имаше определени локални публични медиатори във всички български общини. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова по време на социална полемика за промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предмет на полемиката бе правната наредба на избора и пълномощията на публичните медиатори в българските общини.

В хода на разискванията стана ясно, че петнадесет години след въвеждане опцията в Закона за локалното самоуправление за избор на публичен медиатор, мрежата от локални омбудсмани не се е нараснала, а понижила. През 2011 година те са 22, а към днешната дата – 13.

Според Мая Манолова измежду аргументите за това е условието при избора им да се изисква 2/3 болшинство на общинските съветници.

„ Няма по какъв начин, макар напъните на мен и моя екип, да огреем на всички места, до най-малкото селце на България ”, аргументира се Манолова.

Тя предложи днешната среща да приключи с внасяне на предложение за законови промени, които да облекчат процедурата за избор на локални публични медиатори и да контролира тяхното финансиране. Манолова изиска и въвеждането на експлицитен текст, който да планува, че всяка община, която си избере локален публичен медиатор ще получава целево финансиране за застраховане на неговата работа, което ще подсигурява и неговата самостоятелност.

В рамките на полемиката отношение взе публичният медиатор на Община Шумен Иван Капралов. „ Да разтеглим мрежата от публични медиатори, с цел да дадем по-добра отбрана на жителите ”, съобщи той и прикани депутатите да преоценят метода, по който локалните омбудсмани се избират и да облекчат процедурата.

„ Част от общините са в неприятно финансово положение. Изборът на още една институция, която тежи на общинския бюджет е проблем и ние добре го разбираме. Не сме толкоз настоятелни да твърдим, че всяка една дребна община има потребност от публичен медиатор ”, обясни Иван Капралов.

Ползата от институцията на локално равнище поддържаха и от Националното съдружие на общините в Република България. Изпълнителният шеф на сдружението Силвия Георгиева съобщи: „ Ние поддържаме всевъзможни форми, които обезпечават директен достъп на жителите до общинската администрация ”.

Във форума участваха още депутати, ръководители на общински препоръки, кметове на общини и на кметства. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР