Р аул Кастро потвърди, че предава ръководството на Кубинската комунистическа

...
Р аул Кастро потвърди, че предава ръководството на Кубинската комунистическа
Коментари Харесай

Ерата Кастро в Куба приключи

Р аул Кастро удостовери, че предава управлението на Кубинската комунистическа партия на по-млада генерация на почналия през вчерашния ден конгрес на партията. Така той поставя завършек на шест десетилетия ръководство на братята Кастро, през които управляваха той самият и по-големият му брат Фидел, съобщи Ройтерс.

Във встъпително слово на четиридневния конгрес

89-годишният Кастро дефинира новото управление като хора, лоялни на партия, които имат десетилетен опит ,

насъбран от тях, до момента в който са се изкачвали с работа нагоре по йерархията, и които са „ изпълнени със пристрастеност и антиимпериалистически дух”.

На предходния партиен конгрес през 2016 година Кастро беше споделил, че той ще бъде последният конгрес, управителен от „ историческата генерация”, която се бори в Сиера Маестра, с цел да смъкна подкрепян от Съединени американски щати деспот по време на лява гражданска война през 1959 година През 2018 година той съобщи президентството на протежирания от него 60-годишен Мигел Диас-Канел.

Конгресът е най-важният партиен конгрес и се провежда на всеки пет години, с цел да направи обзор на политиката и да взема решения, свързани с ръководството.

„ Горещо имам вяра в силата, а също и в характера и разбиранията на моите сънародници, които могат да служат за образец, и

до момента в който съм жив, ще съм подготвен да пазя родината, революцията и социализма ”,

сподели Кастро пред стотиците партийни делегати, събрали се в конгресен център в Хавана. Конгресът е закрит конгрес, само че елементи от него се предават онлайн по държавната телевизия.

Кастро похвали Диас-Канел като един от новото потомство ръководители и съобщи, че той е постигнал „ положителни резултати” за трите години, откогато заема поста си.

Маслинено зелената военна униформа на Кастро контрастираше с цивилното облекло на протежирания от него Диас-Канел, за който мнозина чакат да го наследи като първи секретар на партията, най-влиятелната служба в кубинската еднопартийна система.
 Фидел и Раул Кастро
Новите кубински ръководители са изправени пред най-тежката икономическа рецесия

след разпадането на тогавашния покровител, Съветския съюз, а има и признаци за възходяща незадоволеност, изключително измежду по-младите кубинци.

Затягане на десетилетното американско комерсиално ембарго и коронавирусната пандемия изостриха ликвидна рецесия в боледуващата планова стопанска система, която така и така изпитваше проблеми още от преди след намаляването на венецуелската помощ. Това докара до дефицит даже на съществени артикули и доста кубинци се редят с часове на опашки, с цел да си купят хранителни артикули.

Кастро осъди възобновената неприязън от страна на Съединени американски щати

при някогашния президент Доналд Тръмп, който постави завършек на разведряване в връзките, което той беше постигнал с някогашния президент Барак Обама.

Американският президент Джо Байдън, който встъпи в служба през януари, даде обещание да анулира някои от глобите на Тръмп, въпреки че през вчерашния ден Белият дом съобщи, че смяна в политиката към Куба не е измежду водещите му външнополитически цели.

Кастро съобщи, че Куба е подготвена за нови връзки. „ Потвърждавам от този конгрес на партията волята за насърчаване на уважителен разговор и създаване нов тип връзки със Съединени американски щати без Куба да се постанова да се отхвърля от правилата на революцията и социализма”, сподели той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР