Пукнатината в антарктическия шелф Ларсен С, заради която по всяка

...
Пукнатината в антарктическия шелф Ларсен С, заради която по всяка
Коментари Харесай

Става страшно! Гигантската пукнатина в Антарктида смени посоката си, откъсването ще е скоро (САТЕЛИТНА СНИМКА)

Пукнатината в антарктическия шелф Ларсен С, поради която по всяка възможност ще се образува великански айсберг, промени посоката си надясно, заяви Би Би Си. Тя се е нараснала с 16 км, като върхът й е на 13 км от ръба на леда. Откъсването на ледения блок евентуално ще е скоро, сподели проф Ейдриън Лъкман от университета в Суонзи, само че добави, че нищо не е несъмнено.

Пукнатината в този момент е дълга 200 км. Тя обрисува мразовит блок с повърхност 5000 кв км. Състоянието й е записано за последно на 25 май и 31 май, когато над региона са минали европейските спътници " Сентинел-1 ".

След като при започване на годината пукнатината се усилваше, тя навлезе в зона на мек еластичен лед и престана да пораства. В началото на май обаче ненадейно се раздвои. Сега новото отклонение стартира да се усилва и се насочи към океана.



След отделянето си айсбергът няма да увеличи морското ниво, само че в случай че шелфът продължи да се разпада, ще се ускори придвижването на ледниците от материка към океана. Това може да промени морското ниво.

Според изчисленията, в случай че целият лед от шелфа Ларсен С навлезе в морето, световното морско ниво ще се усили с 10 см.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР