Публикуваме откъс от книгата Концлагерът Белене на Борислав Скочев. Заглавието

...
Публикуваме откъс от книгата Концлагерът Белене на Борислав Скочев. Заглавието
Коментари Харесай


Публикуваме откъс от книгата Концлагерът Белене на Борислав Скочев. Заглавието е на редакцият

Публикуваме фрагмент от книгата " Концлагерът " Белене " на Борислав Скочев. Заглавието е на редакцията.

В своята книга Скочев разказва стотици документи от архивите на Държавна сигурност, Политбюро, Министерския съвет и отдел " Затвори ". Използвани са още архивни документи на Централно разузнавателно управление на САЩ, съветски, холандски и английски източници, както и десетки записки на някогашни концлагеристи. В фрагмента по-долу създателят споделя по какъв начин за една нощ лагеристите се усилват тройно след гибелта на Вожда.

През дългото си битие концлагерът " Белене " обслужва всички репресивни акции, в това число осъществените преди неговото основаване. Организиран през юни 1949 година, той приема от останалите концлагери най-авторитетните, " непоправимите " представители на категориите, репресирани в тези от стадиите на съветизацията, които са към този момент приключили: разграждането на държавните структури на Царство България, смазването на българския шовинизъм и на антисталинския ляв радикализъм, ликвидирането на партийната политическа система, национализацията и идеологизирането на образованието.

Превърнатият в концлагер остров бързо се заселва от някогашни офицери и служители на реда, предвоенни държавници и политически дейци, членове на младежките националистически организации и на Вътрешна македонска революционна организация, анархисти и троцкисти, уволнени съдии, прокурори, служители, академични преподаватели, изключени студенти, индустриалци и едри търговци, водачите и най-активните дейци на Земеделския съюз, Демократическата, Радикалдемократическата и Социалдемократическата партия, огромен брой духовници.

През 1949 година броят на концлагеристите в България съвсем се утроява . Същинското всеобщо въдворяване през тази година е при две акции, в които по обяснението на министъра на вътрешните работи Руси Христозов пред министър-председателя Васил Коларов са въдворени над 4000 души. В обясненията си министърът акцентира " неоценимата помощ, оказана от руските приятели - съветници, които вземат интензивно присъединяване в създаването и провеждането на всички наши оперативни мероприятия ".  

Първата от тези две акции е по отношение на изборите за национални препоръки на 15 май 1949 година Седмица по рано е издадена министерска заповед за незабавното изпращане в Трудово-възпитателно общежитие на противников детайли преди изборите. В акцията са арестувани и въдворени хора без дейна вражеска активност, само че набелязани като противников детайли поради произхода, биографията или несъгласието им със съветизацията. Лагерният диалект назовава въдворените в тази акция " изборджии ".

Втората огромна акция на всеобщи арести в цялата страна е след гибелта на Георги Димитров на 2 юли 1949 година Арестувани и въдворени са и хиляди хора, които до този миг не са били в полезрението на Държавна сигурност. Зад строгия формален печал и наложителната тъга гибелта на комунистическия водач е провокирала скрито тържествуване. Много хора са арестувани, единствено тъй като са носили светли облекла, други - тъй като чествали свои празници, без да знаят за гибелта на Димитров, били въдворени сватбарите от цяла една женитба, на която се викало " Хаирлия да е! ". Невинни поздрави и усмивки станали мотив за изпращане в концлагер. Д-р Москов предава разказите на някои от въдворените: един извикал на сътрудниците си доста жизнерадостно " здравейте! ", някой си тананикал, двама си приказвали със засмени лица, други се черпели за " Бог да елементарни ". Известният кардиолог доктор Христо Ив. Пастухов поздравил позната и се усмихнал - " Значи, радваш се ", споделили му в сектора и без други детайлности го натоварили в камионетката.

Дори външният тип на тези нови въдворени, наречени в лагерния диалект " гробарите " или " неплакалите ", ги отличава от дотогавашните лагеристи. Стефан Власков си спомня, че в лагера внезапно се изсипала голяма група хора, облечени с цивилни облекла. Лицата им били уплашени, само че не изпити като на хора, които дълго са били в следствието на Държавна сигурност. Атанас Москов също разказва идването на " неплакалите " същата нощ, когато бил вдигнат за пренасяне в " Белене ". В концлагерът " Богданов дол " пристигнали камиони, рейсове, джипове, които докарали неколкостотин арестувани: дами по престилки, с рокли или шлифери, невчесани, някои боси, мъже с работни комбинезони, попски раса, костюми. Като че ли дамите били сграбчени от кухнята, а мъжете - от улицата и работните им места. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР