Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №3 на седмицата: Доктор Менгеле като нищо щеше да завижда, че не е българин

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.

" Министърът на здравето на страната с най-ниското имунизационно покритие в Европа, най-високата смъртност на глава от популацията в Европа, и евентуално в челната тройка на планетата по този индикатор, където и сега всеки ден умират по над 100 индивида от предотвратимо заболяване, награждава със златен (ЗЛАТЕН!) орден епидемиологичния си консултант за ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН принос! " Това в своя Facebook профил в последния работен ден на предходната седмица, откакто служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров награди съветника си проф. Мира Кожухарова с орден за работата ѝ във връзка с COVID-19.

Тези мисли извънредно добре отразяват моите. Когато по публична статистика от една болест, против която към този момент има оръжие (ваксини), са починали над 28 000 души, нямаш право даже гък да казваш като министър и (някакъв) общественик за нещо позитивно. Дори не желая да влизам в детайлности какъв брой е надвишената смъртност т.е. хора, които си отиват не непосредствено от ковид, само че поради това, че здравната ни система е принудена да се занимава извънредно с него. Изчезна един значителен регионален град от картата на България, откогато COVID-19 пристигна в страната. И за какво е принудена здравната ни система да издъхва – тъй като няма нито министър, нито страна! Важи не просто за доктор Стойчо Кацаров, само че и за министрите на неговия пост и задачите държавни управления и ръководства преди него. Като реализират такива резултати, най-малко да си траят!

Изминава втора година на пандемия по света и в България. Втора година в България не са свършени обикновени неща, поради които вървим да гласуваме, плащаме налози и изобщо си мислим, че живеем в " страна ":

1. Не бяха основани всички вероятни защитни механизми, с цел да се борим против всяка вълна по този начин, че лечебните заведения да са последният запас за привършване. Вместо това, при всяка вълна те се оказваха на първа линия. Няма значение Кацаров ли ще е, Костадин Ангелов ли ще е, Румен Радев ли ще е, Бойко Борисов ли ще е, лечебните заведения бяха и са на първа линия, вместо на последна линия! Писал съм нееднократно, отново ще го напиша това за – за какво не беше обезпечена помощ за РЗИ, та да може по-ефективно да се слагат под карантина доказано инфектирани и да се наблюдават контактите им, тъй че да се прекъсват по-бързо епидемиологичните вериги? Има законова опция за това – благодарение на армията! За да проследят кой с кого е контактувал военните би трябвало да имат профилирано обучение ли? Във война сме с този вирус, организацията при рецесия е от основно значение по какъв начин се справяш! Вместо това в този момент даже не работи формалната статистика какъв брой са карантинираните, та да сметнеш по какъв начин в пъти повече са некарантинираните, които са вписани като боледуващи от ковид (, най-долу в материала)!

2. Във войната с вируса присъединяване не вземат всички лечебни заведения! Отнасят го държавните и общинските, на места и по някоя частна оказва помощ. Най-честно го сподели още веднъж някогашен здравен министър,. Основният акцент от казаното от него е – има ли храброст актуалният здравен министър да спре договорите за клиничните пътеки от НЗОК на лечебни заведения, които не оказват помощ в битката с ковид? Изрично попитах доктор Москов дали законът разрешава такова нещо и той отговори, че го разрешава. Но даже и да има опция да се апелира в съда, белким всичко за един министър и политик е цветя и рози? Ако всичко си ставаше от раз, без да има потребност от сложни решения и отбраната им, защо са ни министри и държавно управление. Новата власт по какъв начин мисли? Или лекарите и медицинските сестри в държавните и общинските лечебни заведения ще ги харчим до последния човек?

3. Липсва систематизирана политика за потребление на най-силното до момента оръжие против заболяването – имунизациите. Те понижават приема в лечебните заведения и смъртността, точка по въпроса! Тук не приказваме просто за осведомителна акция, а за многопластова тактика. Вината я натрупа още ръководството на Борисов, което не си мръдна пръста в това отношение и залагаше единствено на боязън. Само че страхът е до време, не е инцидентна приказката, че на красота не става. Валидна е приказката за тоягата и моркова. Но в България нито една от двете не беше приложена – беше или единствено боязън, или единствено морков. Затова и в този момент сме в такова състояние.

Сега от за ново ръководство изпъкна проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, на който коронавирусът не му е най-важният здравен проблем. А неговото име се спряга за идващ здравен министър. Стане ли, тогава ще продължим смяната, само че смяната за пенсионната система. За неразбралите – години наред имаше недоволства по какъв начин тази система ще изпадне в колапс, тъй като пенсионерите стават от ден на ден и повече, а работещите – все по-малко и по-малко. Все още от COVID-19 умират повече възрастни хора, в сравнение с млади. Като не ни е най-важният проблем болест, която трансформира напълно организацията и съществуването на здравната система и то в международен мащаб, освен у нас, значи ще оправим пенсионната система!

Изключителен принос в персоналната покруса – хайде стига към този момент! Промяната не е единствено да пазим комфортното – време е в действителност да се хванем за работа! Абсурдно е в България да умират повече хора, в сравнение с война и това да не ни е най-важният проблем!

Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР