Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра

...
Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра
Коментари Харесай

Коментар №2 на седмицата: Няма от къде да си купиш билет за градския? Твой проблем!

Публикуваме най-четените и харесвани мнения тази седмица. Този коментар събра над 7 000 ваши прочитания в Actualno.com.
 
 
Спорове за продажбата на билети, контрольорите и градския превоз в изискванията на пандемията към този момент няколко дни подред. Немалко столичани разказват обстановка, в която съвсем всеки изпада и ще става все по-позната.
Проблемът: от 4-ти януари Центърът за градска подвижност възобнови санкциите за пасажери без билет в градския превоз, както  в края на декември. Вече обаче има санкционирани, които описаха по какъв начин изпадат в следната обстановка - не могат да купят билет от водача, в това време наоколо до спирката не е имало пункт, от който да си обезпечат подобен, само че въпреки всичко подлежат на глоба - 30 лв. сега и 50 след няколко дни. 
Ситуацията преди 4-ти януари
До момента, припомняме, правилото беше различен - от началото на изключителните положения билетите в прочут смисъл бяха отпаднали. Сложиха се ленти на предните порти на тролеи и трамваи за водачите да се предпазят от заразяване. Билет се купуваше единствено от инспектор, в редните случаи, в които е там. Това малко или доста усили така наречен гратисчии, които стопираха да си купуват билети и да си зареждат картите, тъй като " Ако ме заловен, ще си платя 1,60, в случай че не ме - ще си пътувам даром. " Вероятно здравно оправдана, само че не и стопански ефикасна мярка, защото се трансформира във многомесечен даром. А евентуално пък водачите най-накрая си бяха отдъхнали от един цялостен парадокс: дълго време на тях беше " връчена " втора специалност - продавачи на билети, които като многоръкия Шива трябваше да карат, продават, връщат ресто, отварят и затварят порти, на места семки, музика и телефон... нещо немислимо в никоя друга европейска страна. Но виновността изобщо не е тяхна.  
Ситуацията в този момент
Сега към момента не можеш да си купиш билет от водача - той продължава да е " запечатан " от лентите, само че можеш да бъдеш санкциониран. От Центъра за градска подвижност оправдават ситуацията по този начин: " Билети и карти може да се купят и в 114-те офиси на пощенските станции, в 116 тото пунктове, в магазините на веригата " 345 ", както и в над 200 обекти на външни разпространители, множеството от които са наоколо до спирките на публичния превоз. "
Тук обаче има основна дума - множеството.  
Повечето не значи всички. 
И също, " наоколо до " не всеки път значи " на " спирката. 
Ето да вземем за пример с какво се сблъскват някои жители, които разясняват в страницата на Центъра за градска мобилност 
1) " И по цялото Ботевградско шосе, включително 2-те спирки на жп гара Подуене няма от кое място да се закупи превозен документ - нито пункт на Градска подвижност, нито тото пункт, никакъв магазин, нито поща, да не приказваме за метро! Чак на спектакъл София има. А до такава степен с какво - пешком ли 5-6 спирки?! ".
2) " Бихте ли ми споделили в кв. Горна баня къде се продават билети? В целият квартал няма нито един пукнт за продажба покрай спирка. За пощата нямам концепция дали продава, само че тя е надалеч от спирката на центъра и на хотела ".
3) " Вчера персонално слязох преди спирката си, с цел да си купя билет от тото пункт в Дървеница. Дамата сподели, че изобщо не продават. "
4) " Кога ще се направи нещо за кв. Левски, Левски В и Левски Г. Няма от кое място да се закупуват билети. На 22 трамвая от последната спирка като тръгне, чак на гара Подуене може да се закупи билети и то, като се слезе от трамвая. Същото и за рейс 120, като тръгне от Левски Г да не пиша къде чак може да се закупи. Както и за тролей 1 и рейс 78. Та по кое време в тези региони ще можем да имаме опция за закупуване на билети и карти "?
5) " Заповядайте да се повозим от Овча купел, спирка Нов български университет. Целта ще бъде да стигнем до спирка " Метростанция Вардар " и ще стартираме дружно да броим местата/спирките, от които е допустимо да се закупи билет или да се зареди карта. Нека пътуването да стартира в 6:56, когато един естествен човек отива на работа. Ако за цялото изминато разстояние от Нов български университет до " Вардар " откриете от къде може да се закупи билет - вие ще сте велики... "
Обобщение на проблема  и от " Спаси София ":
" Гражданите няма от кое място да си купят билет, защото контрольорите и водачите не продават билети, нова система няма, а поставените автомати в трамваите и тролеите бяха тържествено изхвърлени точно поради новата билет система, която я няма. Глобяват се и тези, които желаят да купят билет, само че прекомерно постоянно няма къде да създадат това. "
Ако от Центъра за градска подвижност желаят да бъда постоянен пасажер, би трябвало да ми бъдат обезпечени изискванията, с цел да бъда подобен - всички будки да работят от рано сутринта, а не от 9 часа, на всяка спирка да има опция да се закупи билет или карта или в самите транспортни средства да има устройства за закупуване. С будките не става, тъй като наподобява е инфраструктурно невероятно, с автомати вътре в рейса не става, тъй като...е 2021 година и още е рано за чак такава рационализация, а водачите са навън от играта, тъй като има ковид и, отново вметваме, тъй като това изобщо не е тяхна работа. 
Толкова от мен. Ще се забележим още веднъж, когато запъхтени търчим в петстотин-шестотин метра радиус, с цел да намерим в най-приятния месец за това - ранния януари - билетче.
__
п.п. Добре е почтено и честно Центъра за градска подвижност и локалната власт да кажат следното - дават ли се от налози дотации на градския превоз в София (а и не само)? И в случай че се дават, тогава за какво се желае въобще да плащаме за билет, откакто един път към този момент плащаме с налози - все не стигат налозите или не стига за нечии джобове?
Автор: Илиана Симеонова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР