Публикуваме коментара на българската тенисистка по казуса Джокович с незначителни

...
Публикуваме коментара на българската тенисистка по казуса Джокович с незначителни
Коментари Харесай

Използват Джокович за назидание. Цензурата е по-голяма от всякога |

Публикуваме коментара на българската тенисистка по проблема " Джокович " с незначителни съкращения и корекции. Заглавието е на редакцията.

Двуличието на света и на тениса

През 2005 година имах огромното наслаждение за първи път да се класирам за присъединяване в Australia Open. Лапе на 15 години. Морето до колене. Като изключим две години, в които бях осъдена за приложимост на допинг, от 2008 година до 2019 година не съм пропущала присъединяване в Австралия. 2019 година беше последното ми присъединяване в Мелбърн. Може умерено да се каже, че това беше и последната естествена година за тенис и естествена функционалност на света.

12 години съм стъпвала на австралийска земя и съм играла на Australia Open. Не желая да увещавам никой в нищо. Просто употребявам моето персонално право на мнение по тематиката.

Първо. Ние, играчите, в никакъв случай не аплайваме за визи по каналния ред за всички останали. Защото нашите визи не могат да са туристически, защото получаваме наградни фондове (пари). Често не могат и да са работни, тъй като ние нямаме трудови контракти и един шеф. Това прави проблема с издаването на визи при нас много по-специфичен. Поради тази причина всеки шампионати е в директна връзка с имиграционните си управляващи и Външно министерство.

Второ. Когато става дума за Голям шлем, има цялостен отдел, на всеки Шлем, който е разпределен да дава отговор единствено за помагането и организирането на предложения и документи за състезателите и техните екипи. Има подобен отдел за превоз, настаняване и така нататък За Австралия процесът е релативно дълъг и по тази причина постоянно получавахме имейл с уведомление най-малко месец по-рано, с цел да ни посъветват да стартираме попълване на формулярите за виза, защото има доста състезатели, всеки има екип и може да има закъснение в обработването на документите от имиграционните.

Всеки един играч и член на екипа му получава лична покана с имената и номера на паспорта си. Получава и пакет с информация, нужна за попълването на документите за виза.

Визата е характерна, както загатнах. Ние не сме на трудов контракт, с цел да сме с работни визи, нито сме туристи, тъй като получаваме награден фонд. Визата е съобразена и по отношение на налога, който след това се удържа. Целият този развой е синхронизиран до най-малки елементи сред " Тенис Австралия " и имиграционните на Австралия. Австралия има едни от най-стриктните условия за влизане в страната.

Трето. Когато приключим процеса по кандидатстване и получим визите си, идва денят за тръгване. За Австралия и Съединени американски щати още на чекирането и съвсем преди всеки полет напът за там желаят да представиш визата си, да я видят.

За 12 години не знам да е имало състезател, който да се е класирал за Australian Open, да е минал през цялата процедура по кандидатстване, одобрение, издаване на виза и да не бъде позволен да влезе в страната.

Четвърто. Турнирният шеф Крейг Тайли е за мен най-хубавият турнирен шеф. Не инцидентно всяка година играчите дефинират Australian Open посредством гласоподаване за най-добрия всред всичките четири шампионата в Шлема. Организацията на всичко - изрядна, превозът за над 500 играча плюс екипите им - безупречен, настаняване, храна, както и финансовата част са изрядни. Може би всеки си мисли, че на всички шлемове е по този начин, само че не е. Australian Open е събитие там с основно С и държавната машина, спонсори и стотици доброволци вземат участие за сполучливото осъществяване на това събитие.

Всичко е проведено като швейцарски часовник - съвършено.

Пето. Всеки шампионат от Големия шлем има статут на международен шампионат. Това не е вътрешен шампионат, нито е от веригата АTP или WTA. По устав в случай че имаш класация, която те класира за съществена скица, то ти си деклариран автоматизирано.

Достъпът до шампионата би трябвало да ти е обезпечен, както и на всеки един от играчите.

До момента всички шампионати се играят в по този начин наречения от играчите “bubble ” (балон). Играчите нямат право да излизат отвън хотела и тенис комплекса. Също по този начин не могат и да се мотаят на кортовете. Имаш право да тренираш, оправиш, ядеш и прибереш незабавно в хотела си. Тестовете са вършат нон стоп и по този начин се подсигурява стерилна среда. Така се организираха всички шампионати през 2021 година и нямаше никакви проблеми.

Преди да има пандемия, на шампионати в страни като Катар също имаше “балон ”. В клуба дамите сме играли по потници и полички. Ако тръгнем по този начин по улиците в тяхната страна, щяхме да бъдем задържани. Политиката на дадена страна в никакъв случай не е била налагана в шампионата.

Шесто. Преди 17 години, когато бях пикла на 15 години, имах сътрудник от огромна мениджърска организация. Този сътрудник взимаше % от наградните ми фондове и рекламните ми контракти. Работата на тенис сътрудниците е да декларират шампионатите ти, резервират полети, провеждат всичко по пътуването ти, уволняване-наемане на треньори, масажисти,терапевти и попълването на всевъзможен тип документи.

Твоята работа като състезател е да си здрав и в най-хубава форма. Да мислиш и живееш единствено за тенис топката.

Играчи като Новак, Роджър и Рафаел (Новак Джокович, Роджър Федерер и Рафаел Надал - бел. ред.) не попълнят нищо. Техните сътрудници са и няколко, тъй като работата, която имат с подобен диаметър спортисти не може да се поеме от един човек. Това са контракти за милиони, наградни фондове за милиони и това са играчи, които костват милиони.

Относно PCR. Всяка лаборатория има друго време, в което обработва PCR тестванията. Моя близка не съумя да замине за шампионати в Мексико, тъй като резултатът ù не беше излязъл повече от 24 часа, откакто беше дала тестът.

Седмо. Рената Ворачова е ветеранка тенисистка. Аз бях госпожица, когато тя играеше към този момент професионално.Топ състезателка на сингъл и на двойки.

Тази жена беше депортирана като престъпник след към този момент един изигран шампионат в Австралия и след . Когато стана ясно, че тя и още няколко състезатели, също като Новак, са имали здравно изключение и без проблем са в страната и към този момент се състезават, управляващите взеха решение да преразглеждат тези приложения и визи. Засега единствено тя, чехкинята деец, е екстрадирана. За другите състезатели към момента няма информация. Рената ще има възбрана да влиза в Австралия идващите 3 години. Топ 100 играч, играла там безчет пъти, е екстрадирана. Няма да може да отбрани точките си, което ще рефлектира на ранкинга и и надлежно на кариерата ù.

Думата дискриминация в последно време се мята в публичното пространство за какви ли не неща, само че ето това е дискриминация в най-истинската ù форма. Тук към този момент няма по какъв начин да има отзиви и няма гледни точки, тук има брутални обстоятелства. Това е дискриминация в най-висша форма. Рената е завела към този момент дело, което най-вероятно ще завоюва, защото всичките ù права са потъпкани брутално.

Осмо. Всички приказват за медицинските изключения за COVID ваксина, само че никой не приказва за медицинските изключения за прилагане на неразрешени вещества.

Преди няколко години, когато съветски хакери удариха файловете на WADA (световната антидопингова агенция), стана ясно, че много именити топ състезатели имат здравно изключение и надлежно позволение да употребяват неразрешени лекарства. Всички те имат медицински положения, които изискват да пият неща, а някои от тях се предписват на онкоболни. На фона на тези лекарства стероидите са меко казано слаби.

Странно, само че никой не пита за тези медицински изключения.

С тази информация желаех просто да дам малко по-точна концепция за това какво се случва “в кухнята ”.

Всеки отново е свободен да си мисли и приказва каквото си желае, несъмнено.

Кой на кого е почитател не би трябвало да има значение, с цел да може един човек да е справедлив. Аз да вземем за пример съм болен почитател на Роджър (бел. ред. Федерер) и по какъв начин другояче, откакто сме родени на една дата, само че няма по какъв начин на черното да се каже " бяло ".

Изказванията на един различен исполин по проблема " Джокович " също бяха странни, имайки поради, че той също доста добре знае тъкмо тези неща, които аз съм изброила нагоре. Да не приказваме, че неговото име също фигурираше в този лист с медицински изключения.

За резюме ще кажа, че за 17 години професионална кариера и 12 години вървене в Австралия не знам и не съм чула за състезател да има проблем с влизането в Австралия, откакто му е била издадена виза. Светът на тениса е дребен и общо взето всичко се знае вътре. Не съм чувала, като цяло, на професионален тенисист да му бъде отказано влизане в страна откакто има издадена виза. Имало е присъдени санкции на мои близки колежки, които имаха банан или снакс в чантата си на влизане в Австралия и на митницата ги глобяваха.

Да, изключителни педанти на тематика сигурност.

Точно поради това мисли от вида, че Новак ей по този начин е взел виза, или ей по този начин е тръгнал за Австралия или даже, че е фалшифицирал COVID теста си са ми странни.

При тези хора има закони, по този начин е. Точно по тази причина има и комисии, които преглеждат всички документи, без да попадат имената на играчите, с цел да няма подсъзнателно въздействие и фаворизиране от страна на разглеждащите документите.

В огромния спорт постоянно, безусловно постоянно е била намесена и политиката. Спортът на такова високо равнище няма по какъв начин да не е привързан и с политиката. Големите спортисти имат голямо въздействие върху хиляди, милиони хора. По-вероятно е да знаеш даден състезател от някоя страна, а не нейния министър.

Във време, когато свободата на словото става лимитирана, сякаш обществените мрежи дават цялостна независимост, само че цензурата е по-голяма от всеки път. Да се мисли, че това е просто спорт и няма общо с политиката е, меко казано, наивно.

Джокович има голямо въздействие и сега това е безспорна и чиста форма на принуда.

Няма значение кой му е почитател и кой не. Той е популярен състезател и страховит човек. Изречения, че е “типичен балканец ” са на светлинни години от истината. Типичният балканец си мята фаса през прозореца на колата, думата " дисциплинираност " му е неразбираема и когато изкара някакви пари, стартира да се държи като гъз с близките.

За състезател от ранга на Джоко се изисква брутална дисциплинираност, подготовка и отдаденост. Дори повече от тази на другите двама великани, тъй като той идва от страната Сърбия. А всички знаем те през какво минаха.

Защото да смениш над 10 часови зони, да стигнеш и да би трябвало да си във физическа и психическа форма против различен състезател, който е също със своите мощни и слаби страни, е извънредно тестване. Това не е като да седнеш в офис и да си свършиш плана на мира, а в почивките да пиеш по едно кафе и да си цъкаш на тела. Индивидуалният спорт и изключително тенисът, със своите шампионати по целия свят, е брутално сложен спорт.

Бъдете почитатели, само че уважавайте труда и хората, които го поставят. За вас е развлечение и многообразие,а за професионалният тенисист е метод на живот.

В създалата се обстановка Новак Джокович бива употребен за наставление. Защо това е по този начин? Всеки самичък може да реши дали желае да си зададе подобен въпрос, или не.

В последна сметка щом в страна като Германия към този момент има подправени документи, които попадат в системата, само че просто се издават без действителна ваксина, тогава в Сърбия той можеше да си изкара 100 такива.

Той не го направи. Мина по разпоредбите и не изневери на правилата си, без да наруши закона.

А действително никой от нас не знае на какъв брой от другите тенисисти документите са същински.

Сега по-късно чисто политическо решение в последния миг да му забранят присъединяване, след изтеглянето на жребия, съзнателно забавено, с цел да няма време за реакция, няма подозрение, че който има право на здравно изключение да не се имунизира в бъдеще, няма да рискува и непосредствено ще си взима подправен документ.

Най-тъжното е, че с такава видна експанзия към един състезател прозира по-скоро агитация и наставление, в сравнение с просвета.

Света се крепи на илюзии.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР