Публикуваме Доклад на ИПБ относно проблемите с тунел "Железница":1. Неизползваеми

...
Публикуваме Доклад на ИПБ относно проблемите с тунел "Железница":1. Неизползваеми
Коментари Харесай

Доклад на ИПБ относно проблемите с тунел Железница

Публикуваме Доклад на ИПБ по отношение на проблемите с тунел "Железница ":

1. Неизползваеми пътни уреди за 270 млн. лева издигнати с европейски средства по Оперативна програма „ Транспорт “;

2. Причини за забавянето на решението на казуса с появилите се свлачища при строителството на тунел "Железница ", които бавят стартирането на сектора от автомагистрала "Струма " край Симитли.

3. Има ли съществуване на корупционни подозрения в бившето управление на АПИ за невъвеждането в употреба на пътен тунел „ Железница “ на Автомагистрала „ Струма “?

4. 200 милиона лв. са дадени предплатено за подсилване на свлачища, само че до този миг няма нито едно укрепено такова! Защо АПИ не е прекратило тези контракти и не си е желало парите?

Институтът за пътна сигурност извърши на място инспекция на пътен тунел „ Железница “ и оборудванията към него, които са част от строителството на лот 3.1 от Автомагистрала „ Струма “.

На място на 10 август 2022 година Институтът за пътна сигурност (ИПБ) откри, че оборудването тунел „ Железница “ е изпълнено предварително и е изцяло готово за въвеждане в употреба. Двете тръби на тунела са общо над 4 км и са част от градежа на лот 3.1 от Автомагистрала „ Струма “.

Съоръжението е с всички нужни системи за енергоефективно осветяване, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, умна система за ръководство на трафика, спешни SOS кабини, електронна система за надзор на достъпа и т. н. Изграден е и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм град Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са надлежно 108 м и 18 м, подпорна стена и други.

Две доста съществени мостови уреди са построени и към северния вход на тунел „ Железница “, с което се добавя картината на всичко, което инспектира ИПБ.

Всичко, което е показано в снимковия материал, изработен на място, е издигнато за година и половина от изпълнителя с европейски пари по стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “. Към днешна дата всичките тези уреди бездействат и не са въведени в употреба заради две свлачища, които се намират от двете страни на тунела. За свлачищата се знае повече от година и половина, само че до този миг не са подхванати никакви ограничения за тяхното подсилване, с цел да може да се вкарат в употреба тунел „ Железница “ и всички останали уреди.

Оказва се, че за година и половина строителите са построили най-дългия тунел в България, построили са четири мостови уреди, хеликоптерна площадка, обслужващ тунелен път и подпорни стени, а държавните институции в лицето на някогашните управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ не могат да укрепят за същия период две свлачища!

Според източници на ИПБ, този фарс се разиграва заради пазарлъци за комисиони, към които се стремят длъжностни лица от някогашните управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ. Корупцията в България мъчно се потвърждава, само че при съпоставката на обстоятелствата, думите на източниците могат да получат сериозен заем на доверие.

През месец февруари 2022 година по време на блиц надзор в Народното събрание районния министър Гроздан Караджов декларира следното: „ Разработено е плановото решение за подсилване на свлачището след тунел "Железница " по автомагистрала „ Струма “ и се чака до края на годината да приключи и неговото подсилване “. Към днешна дата обаче, от бившето управление на АПИ не са подхванати никакви дейности, с цел да стартират укрепителните действия на свлачищата. Според източниците на ИПБ това е по този начин, защото строителните компании отхвърлят да заплащат комисиони, а и доста от тях към този момент печелят поръчки в западни европейски страни и стават все по устойчиви на корупционен напън. Крайният резултат от този фарс е, че жителите не могат да употребяват актуалните пътни уреди, които подсигуряват в оптималната степен пътната им сигурност заради корупционната жадност на висши служители от бившето управление на АПИ. Странен е и обстоятелството, че някогашния ръководител на АПИ Тодор Василев не е посетил нито един път тези уреди, както региона на свлачищата, които попречват въвеждането в употреба на пътните уреди.

Българското общество има право да знае аргументите за бездействието на виновните длъжностни лица, чиято активност е директно обвързвана с пътната сигурност и високата смъртност по пътищата на България през последните месеци.

Институтът за пътна сигурност приканва за нулева приемливост към корупцията и ще продължи да изнася отчети за положението на пътищата в България. Надяваме се, че новите управления на Министерство на регионалното развитие и АПИ ще вложат нужния запас и капацитет за подсилване на свлачищата, които възпрепятсват въвеждането в употреба на описаните нагоре пътни уреди.

Тук е момента да призовем новото управление на Министерство на регионалното развитие и АПИ да дадат в незабавен порядък отговор, какво се случва с тези 200 милиона лв. платени в задатък още през 2019 година и по какъв начин по този начин до този миг няма укрепено нито едно свлачище? Ще бъде ли потърсена отговорност на някогашния министър Гроздан Караджов и някогашния ръководител на АПИ Тодор Василев за бездействието им? На корупционна процедура ли е било подчинено това безучастие и било ли е подтиквано с подобаващи комисиони? Все въпроси, на които Института за пътна сигурност чака отговори.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР