Публикуваме части от гражданския диалог с Валдис Домбровскис, заместник -

...
Публикуваме части от гражданския диалог с Валдис Домбровскис, заместник -
Коментари Харесай

Валдис Домбровскис: Инфлацията е един от ефектите от приемането на еврото

Публикуваме елементи от гражданския разговор с Валдис Домбровскис, заместител - ръководител на Европейската комисия и отговарящ по въпросите на еврото и обществения разговор, финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазар, провел се през днешния ден (26 април) в София.

Уводни думи на Валдис Домбровскис

Аз самият съм от Латвия, която също си задаваше въпроса за участието й в еврозоната откакто претърпя тежка финансова и икономическа рецесия. Ние изрично избрахме присъеденяването към еврото, защото открихме, че това е котва за икономическата ни и парична непоклатимост, която постоянно липсва в по-малките стопански системи. Разбира се това изискваше водачество на всички равнища на ръководство. От позиция на стопанската система приемането ни в еврозоната имаше очевидни изгоди - имаше позитивно въздействие върху растежа в следствие от интеграцията към единния пазар. От позиция на политиката участието ни сложи там, където искахме да бъдем - в центъра на Европейския съюз.

Що се отнася за подготвеността на България мисля, че нея я има, като се изключи обменния курс към еврото. Комисията е тук, с цел да ви поддържа. Ние ви предлагаме конвергенция - техническа и финансова помощ, с цел да извършите нужните промени.

От позиция на оценката на подгвеността на България за влизане в еврозоната - ние виждаме много мощни страни на България т.е. мощен стопански растеж, уравновесен бюджет, само че би трябвало да се положат още старания. Например присъединението към еврото значи и присъединение към бранша на европейските банки.

Пътят към еврото е много дълъг и много сложен, само че си заслужава, защото дава опция на страните да се трансформират към по-добро и да покачат своя витален стандарт.

Господин Домбровскис, доколко съгласно вас има условие за конфиденциалност на договарянията за присъединението към ERM II?

Европейската комисия (ЕК) не взема решение въпроса за позициите, които ще бъдат оповестени от българското държавно управление. Освен това Комисията не е публично въвлечена в процеса на взимане на решения за банкет на страните в ERM II, това са решения, които се вършат от Европейската централна банка (ЕЦБ) и страните членки на европейския паричен съюз, който включва и Дания. Това, което ние вършим е улеснението на тези полемики. Присъединяването към еврозоната значи присъединение към банковия съюз, затова ние би трябвало да дискутираме в това число и с ЕЦБ, какво значи това в действително изражение и във всички случаи считам, че това е постижимо в обозримото бъдеще. Предполагам, че още по време на българското европредседателство можем да се включим в този развой и в границите на едни рационални периоди да стигнем до това България да се причисли към ERM II.

Ще има ли инфлация, в случай че да вземем за пример след въвеждането на единната валута търговците закръглят цените нагоре?

Европейска комисия направи оценка на това по какъв начин в действителност присъединението към еврото въздейства на цените в страните, които се причисляват през последните години и несъмнено инфлацията е един от резултатите - 0.3 %.

Винаги има разноски, свързани с смяната към еврото, само че несъмнено като погледнем изгодите от него те са доста по-големи от нарастването на цените. Мога да дам образеца на Латвия, където има съглашение с нашите предприемачи да не употребяват присъединението към еврото като едно пояснение да усилят цените. Имахме меморандум, който бе наименуван "Честно присъединение на бизнеса към еврото " и институциите за предотвратяване на потребителите тясно работят с бизнеса, Министерството на стопанската система следеше цените и преди и след присъединението към еврото. Така че този развой може да бъде ръководен, с цел да няма пикове на инфлация.

Ползотворно ли ще бъде съгласно вас за България присъединението към еврото?

Има наклонност страните с закрепени валутни курсове по-бързо да се причисляват към еврозоната от тези с плаващи курсове. В Полша, Унгария и Чехия, които имат плаващ валутен курс това е спомагателен детайл в цялостния спор. Присъединяването към еврозоната не ви освобождава от воденето на една виновна фискална и макроикономическа политика, в случай че не я вършиме последствията могат да са тежки - това видяхме в Гърция. При България обаче виждаме фискална дисциплинираност и благоразумни политики и то от продлжителен интервал от време. По отношение на валутния суверенитет вие по този начин или другояче не ползвате този инструмент. Така че решението е много явно - да се мине от закрепен валутен курс към приемане на еврото.

Ще резервира лв. курса към еврото?

Отговорът ми тук ще бъде дълъг. На първо място би трябвало да кажем, какви са критериите Маастрихт - страната има потребност да фиксира обменния курс към еврото и две години по-късно, без съществени стресове да поддържа макроикономическа непоклатимост що се отнася до непоклатимост на цени, фискални параметри и лихви.Ние знаем че България извършва всички тези критерии. Ако обаче изненадващо промените този курс това ще сътвори проблеми. Принципът е опазване на обменния курс.

Как ще се предотврати неприятен сюжет в банковата ни сиситема след пристъпването ни към еврозоната? (въпрос от Светослава Топузова)

Що се отнася до финансовия бранш и моноторинга му новото в тази ситуация на България за разлика от обстановката в другите страни е че присъединението към еврото значи и присъединение към банковия съюз. Това значи, че най-големите банки ще бъдат непосредствено следени от Европа, а останалите косвено.

Що се отнася към здравето на банковия бранш то е много положително има висока ликвидност, във връзка с неприятните заеми те са малко високи по отношение на еврозоната.

Доскоро Европейска комисия оценяваше България като един много сериозен стопански дисбаланс, през този европейски учебен срок беше решено страната да бъде придвижена от страна с огромни към такава с по-малки несъответствия във финансовия бранш.

За нас остава усещането за една неправда измислянето на нови аргументи да не бъде присъединена България към еврозоната - като да вземем за пример незадоволителната степен на конвергенция. Не намирате ли, че има едно непартньорско отношение в тази ситуация? (въпрос от Васил Велев)

Европейска комисия поддържа България за влизането й в ЕRM II тази позиция беше оповестена и от президента Юнкер. Решението за присъединението се взима от ЕЦБ това означва, че България би трябвало да си свърши работата и да убеди своите сътрудници, с цел да достигнем до позитивно решение. Има нови условия това е по този начин наречения банков съюз и за това в този момент Българската национална банка и ЕЦБ дискутират кои са нужните дейности.

По мотив ваше изявление, че България може да бъде призната в ERM II по-скоро до месеци, в сравнение с до години, за какъв диапазон от време говорите?

Такива прогнози е мъчно да се вършат, министър председателят Бойко Борисов сподели, че може би в границите на година това ще се случи - мисля че това е напълно рационален график и е изпълним.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР