Публикуваме анализа от Портал Култура.Войни са избухвали и за една

...
Публикуваме анализа от Портал Култура.Войни са избухвали и за една
Коментари Харесай

Щирлиц в Лондон: За честта на чекиста

Публикуваме разбора от Портал " Култура ".

Войни са избухвали и за една ябълка, когато нещата опрат до чест. Днес сме на прага на нова фаза в Студената война сред Запада и Русия. Причината, наподобява, е достойнството на съветските секрети служби.

Какви са обстоятелствата? Англия беше атакувана. Отровно вещество – съветско произвеждане – е било вкарано в страната. Двама души – някогашният двоен сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия– се борят за живота си. Полицай, който ги е разкрил, е в тежко положение. Стотици хора в британския град Солсбъри са в суматоха, тъй като може би са били в контакт с извънредно мощна отрова. Следи от нея са открити на публични места.
Британският министър председател Тереза Мей упрекна Русия в присъединяване в случая и изгони съветски дипломати. Москва отвърна със същото. Това е единствено начало на войната на наказания, обаче – сигурно този развой ще ескалира в бъдеще. Изчерпателни доказателства за това, по какъв начин тъкмо е станало отравянето, към този момент няма. Но откакто са се срещнали с проблема, държавните управления на главните демокрации – Съединени американски щати, Германия, Франция – поддържаха Мей за съветската връзка. Доналд Тръмп за първи път излезе с в действителност остро мнение по отношение на Русия. Българското външно министерство разгласява публична позиция, подкрепяща Англия.

Джеръми Корбин, водач на лейбъристите в Обединеното кралство, прикани за по-внимателен метод при неналичието на безапелационни и дефинитивни доказателства. На базата на опита с Ирак, когато службите подведоха Съединени американски щати и Англия за съществуването на оръжия за всеобщо поразяване, сходни апели не са безсмислени. Но и обстоятелствата, известни до момента, изискват доста сериозен отговор от Русия. Вместо това тя на процедура отхвърли съдействие, базирайки се на формалните процедури в границите на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО). Един доброжелателен участник в интернационалните връзки не се държи по подобен метод, а би направил всичко допустимо, с цел да разсее съществуващите подозрения.

При това нервнопаралитичният сътрудник " новичок ", употребен в офанзивата, не е бил заявен от Русия – запасите ѝ от руско време би трябвало да са били унищожени. Така или другояче екип на ОЗХО другата седмица ще е във Англия и ще направи лични проучвания на веществото.

От информацията, известна до момента, усещане прави следното:

1. Атакувани са врагове на съветските служби – двойни сътрудници, които са предавали информация на англичаните от Русия. Инцидентът наподобява като " ликвидиране на шпионската чест " – в тази ситуация достойнството на чекиста. Колкото и да е фантастична, тази версия стъпва на сериозна пред- и следистория. Литвиненко – различен някогашен съветски разузнавач, сменил тима – беше погубен по подобен метод преди години. Неговият случай остана без съществени последици, тъй като вярата към момента беше, че става дума за изолиран случай. След Скрибал нещата добиват много злокобна форма обаче. Още повече че мистериозните убийства на руснаци на Острова не са едно и две, нито стопират. Медиите припомниха неизяснената гибел на олигарха Березовски, който някак комфортно се самоудуши. Той беше основна фигура по Елциново време, избрал охолния, само че нещастен живот в заточение след идването на Путин на власт. Съвсем скоро след отравянето на Сергей Скрибал различен руснак – Николай Глушков – загуби живота си от " прилепяне на врата ". Глушков е бил обвързван с Березовски през 90-те години предишния век. Може би и той като патрона си се е самоудушил, още повече че е имал причина за разкайване пред родината. През 2017 година Глушков е бил неприсъствено наказан в Русия за заграбване на над 100 милиона $ от съветските авиолинии. Вместо да се яви пред лондонския съд за изясняване на случая, той се явил напряко пред доста по-висша инстанция. Т.е. бил е открит мъртъв. Всичко това може да са съвпадения. Може и да е някаква макабрена интрига за очернянето на Русия. Но вероятността за това е доста, доста дребна.

2. Използваният химически сътрудник в тази ситуация " Скрибал " е толкоз рисков, че съгласно съветския експерт по бойни отровни субстанции Вил Мирзаянов, който 30 години е работил в лабораториите, основали " новичок ", използването му не може да стане без държавно присъединяване на равнище висши съветски специалисти-служители. Мафия или частна организация съгласно него няма потенциала да борави с сходна отрова. Неговите думи бяха всъщност доказани от Борис Джонсън, който сподели: " Мислим, че с голяма възможност самият Путин е наредил потреблението на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа ".

3. Мнозина се питат за какво му е на Путин предизборно да влиза в сходни спорове? Твърди се, че Русия няма интерес от тях. Това не е тъкмо по този начин. Една антизападна медийна нервност би мобилизирала руснаците да гласоподават извънредно всеобщо за Путин. Той може би е решил не просто да завоюва изборите, а да го направи с поразително болшинство, което напълно да развърже ръцете му след гласуването. Опозиционерът Гари Каспаров има и друго, малко по-конспиративно пояснение. Според него убийството на Глушков е предизвестие към руснаци със съществено положение и информация за режима в Москва да не сътрудничат с следствието на Робърт Мълър против Тръмп.

4. Във Англия има доста получатели на сходно обръщение – някогашни и сегашни олигарси, избягали шпиони и кагебисти. Островът се беше трансформирал в оазис за тях и техните капитали. Консервативната партия, да вземем за пример, съгласно данни, изнесени в " Таймс " и " Гардиън ", от 2010 година насам е получила към 3 милиона паунда от свързани с Русия олигарси, от които 820 000 единствено по времето на Тереза Мей. Любов Чернухина е брачна половинка на някогашен съветски заместител финансов министър. Тя се оказва огромен донор на консерваторите през 2014 година с над половин милион паунда, 160 000 от които платени за тенис мач сред нея и Камерън и Джонсън. Не е известно по какъв начин тъкмо е завършил мачът, само че надали е бил протоколен и без значение. Много от тези руснаци са в действителност с английски паспорти, което в допълнение усложнява обстановката.

Изводи за Европа и за България

Европа има потребност да бъде единна и солидарна в актуалната обстановка. Новата Студена война показва какъв брой безсмислени са центробежните сили в Европейски Съюз, " Европите на отечествата " и другите евфемизми за разпад на съюза. Вече знаем, че " Брекзит значи Брекзит ", само че истината е, че Европейски Съюз и Лондон би трябвало да бъдат в бъдеще даже още по-близки, в сравнение с са били до момента. Подкрепата на Берлин и Париж за Тереза Мей е основна и тя би трябвало да стане обща позиция на Европейски Съюз. Общият европейски отговор би трябвало да показва, че Русия (или който и да било друг) не може да третира страните на Европейски Съюз като полесражение за диверсионни дейности. Някой опитва дали ще му мине номерът – който и да е той, отговорът против него би трябвало да е обединен и безапелационен.

Ако това не стане, доста други страни – изключително такива, в които има съветски ползи и хора, свързани с Русия – могат да станат обект на сходни дейни мероприятия. В България, съгласно откриватели от ЦИД, икономическият отпечатък на Русия е към 20% от Брутният вътрешен продукт. Примерите за интервенция в политическия развой на Англия, упоменати нагоре, са детска играчка спрямо нашите действителности.

Затова е хубаво да имаме държавно управление и ръководещо болшинство с ясна и единна позиция по тези въпроси. Уви, такива ръководещи структури все още не съществуват. Министър Захариева излезе с позиция в поддръжка на Мей, само че елементи от ръководещата коалиция – в лицето на Волен Сидеров – отпътуват да честват успеха на Путин. През това време министър Каракачанов дава десетки милиони за вехтите ни МиГ-ове, без да е направена и най-малка стъпка за отпадане на зависимостта ни от Русия във въоръжаването. В рамките на PESCO – непрекъснатото военно съдействие на страните от Европейски Съюз – България взе участие с най-малък брой планове. Не сме водили диалози с никоя друга страна от Европейски Съюз да закупим дружно належащо въоръжение и по този начин да договорим по-добра цена. Президентът Радев пък, прясно сгълчан от съветския патриарх, още не е схванал за събитията във Англия. На фона на този разнобой медиите са залети от " анализатори ", които – без доказателства и логичност – са 100% сигурни в невинноста на Русия и упрекват Украйна и кой ли не различен за убийствата на Путиновите врагове.

На 14-и март се навършиха четири години от анексията на Крим от Русия. Това събитие също сподели, че нямаме държавно управление. Борисов си замълча, Волен Сидеров си пееше " Крим е наш! " (т.е. руски) и само Валери Симеонов видя, че става дума за съществено нарушаване на правилата на интернационалното право, което изисква наказания. Може ли това атонално трио да бъде наречено държавно управление?

Много се спори дали кабинетът ще падне. Истинският въпрос е дали въобще го има.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (36)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР