Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика. Заглавието е на

...
Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика. Заглавието е на
Коментари Харесай

Акцизът, който го няма никъде в Европа

Публикуваме разбора на Института за пазарна стопанска система. Заглавието е на редакцията.

Идеята за шоково повдигане на акциза върху нагреваемите тютюневи произведения в страната провокира същинска стихия от мнения и политически обрати през последната седмица. Поради спецификата на тематиката доста от мненията имаха общ темперамент и не съумяха да заловен някои от значимите елементи – подобен да вземем за пример е данъчната основа на нагреваемите произведения. Последното развиване, а точно, че най-вероятно идната седмица въпреки всичко ще се предложи нарастване на акциза – вероятно до 50% от този на класическите цигари, значи, че вниманието би трябвало да е тъкмо в детайлите.

Защо отново данъчен потрес?

Акцизната политика върху тютюневите произведения в България си има своята история на внезапни и необясними промени (например торпелирането на акцизния календар от 2015 г.). Познати са ни и резултатите от учебникарски данъчен потрес на пазара – огромният образец е от 2010 година ( тук). Макар и да приказваме за към момента нишов артикул – нагреваемите произведения, поуките от предходни неточности би трябвало да не се не помнят. Ценовата досегаемост на тютюневите произведения и еластичността на търсенето им в България е такава, че сходни стъпки неизбежно водят до голяма реакция на пазара. Ако приемем, че политиката има здравна и данъчна цел, то несъмнено здравната ще бъде изцяло загърбена – ще се ограничи опцията хората да се откажат от класическите цигари.

Каква е предисторията на проблема?

Преди тъкмо една година ИПИ взе участие интензивно в процеса по приемане на акцизната рамка на нагреваемите произведения. Казусът тогава беше, че в тези произведения има тютюн (за разлика от електронните цигари), което автоматизирано ги прави акцизен артикул. Липсата на акцизна рамка за тях на процедура водеше до неспособност те да влязат в страната и блокиране на пазара. Тогава предложихме детайлна акцизна рамка, която да отговори на европейската процедура – виж тук.

Данъчната основа е количество тютюн, не брой парчета

Водещите оферти на ИПИ бяха да се почисти дефиницията на новите произведения и да се одобри подобаваща данъчна основа. По отношение на класическите цигари, данъчната основа е ясна – това са късовете цигари. При нагреваемите произведения обаче не е толкоз просто. Те са разнообразни по своя темперамент – едни са на парчета (като познатите хийтове), други обаче са на ампули, капсули и така нататък Тепърва различните нагреваеми произведения, в това число и на другите компании в бранша, ще навлизат на пазара. Именно заради разнородния темперамент на нагреваемите произведения, предложихме данъчната основа да е количеството тютюн в изделието, а не просто броя парчета. Това е практиката в съвсем цяла Европа и това беше признато с цялостен консенсус от всички участници (депутати и външни наблюдатели) на разискванията в бюджетна комисия.

Акцизна ставка като тази при тютюна за стесняване

Последният противоречив миг беше акцизната ставка. Стъпвайки на практиката в Европа предложихме два разновидността – нулева ставка в първата година (за да се види има ли изобщо интерес към изделието на родния пазар) или равнене на ставката с тази на тютюна за стесняване. При последния данъчната основа е още веднъж количеството тютюн. Беше общопризнат вторият метод, който апропо е и много публикуван в Европа. С това се одобри новата рамка и тя общо взето следваше общата европейската процедура – като формулировка, данъчна основа и ставка.

Предложението за шоково повдигане на акциза

Текущият законопроект за незабавно повдигане на акциза на нагреваемите произведения (виж тук) в действителност не просто изравнява акцизната тежест на класическите цигари и хийтовете, само че на процедура ги третира еднообразно и като данъчна основа – брой парчета, а не количество тютюн. Подобно отнасяне е несъответстващо във връзка с нагреваемите произведения, защото някои от тях просто нямат " парчета ". Отделно това ги връзва с адвалорния (пропорционалния) съставен елемент на акциза, което може да има неподозирани, нездравословни резултати за новаторските артикули, които занапред ще навлизат на пазара. не е инцидентно, че всеобщата процедура в Европа е нагреваемите произведения да се таксуват единствено със характерен данък, т.е. акцизната тежест да не се обвързва с ценовите решения на фирмите.

Водещ миг в предлагането е, изключително при обсъжданите нови разновидности (50% от акциза при цигарите), е какво да бъде отношението сред акцизната тежест при цигарите и тази при нагреваемите произведения. Първоначалното предложение за отношение 1 към 1 (равен акциз) го няма на никое място в Европа. Всички други страни ползват друга по-ниска ставка за нагреваемите, като нормално разликата сред акцизната тежест върху кутия цигари и кутия хийтс е в границите на 3-4 пъти. Така да вземем за пример, отношението сред акцизната тежест върху кутия цигари хийтс е 3,8 към 1 в Румъния, 2,9 към 1 в Гърция, 8,2 към 1 в Сърбия. В България в този момент е 3,8 към 1, т.е. сходно с практиката в прилежащите страни.

Новата теза за опитите

Новата теза, че сходни разлики ги има единствено в Източна Европа (тук се правили експерименти), а в Западна Европа акцизът бил по-висок, също не е вярна. В случая просто се цитират трите най-тежки случая – отношението на акцизите сред цигари и хийтс във Франция е 1,5 към 1, в Испания и Италия е 2 към 1. В други богати страни обаче е друго – в Холандия е 5,8 към 1, в Дания е 5,3 към 1, в Швейцария е 4,6 към 1. Други по-сходни с нас страни също имат сходни равнища – в Полша е 5,3 към 1, в Литва, Латвия и Естония е в границите на 5 към 1, в Словакия и Словения е над 4 към 1. Тоест всеобщата процедура в Европа е за сензитивна разлика сред акциза върху цигарите и този върху нагреваемите произведения, като междинната разлика в Европейски Съюз е по-голяма по отношение на настоящата в България (виж тук).

Ако бъде признато новото предложение за данък върху нагреваемите в границите на 50% от този върху цигарите, то България би се наредила незабавно след Франция като страната с най-тежко облагане на новите артикули. И тук обаче идва въпросът, че новото предложение звучи като уеднаквяване на акцизната рамка сред хийтс и цигари и просто отстъпка от 50% в ставката. Тоест смяната в данъчната основа към момента е в действие, което е неуместно и ще сътвори проблеми пред новите произведения. Каквито и разисквания да се вършат във връзка с ставката и акцизната тежест, те най-добре да се вършат в границите на настоящата акцизна рамка и данъчна основа, която дава отговор на присъщите особености на новите произведения.

Спирачка за нововъведенията, контрабанда на хийтове и рекордни доходи в бюджета

Важно е да отбележим и че цялото това законодателно изпитание на процедура е самобитен удар по нововъведенията и тласък за контрабанда. С новия данък (било и 50% от този на цигарите) прекосяването към бездимни произведения ще значи съществено повишаване на разноските за пушачите по отношение на алтернативата – класическите цигари, което в локалните условия би било непреодолима спънка. Разбира се тези, които към този момент имат устройството, ще си търсят евтини хийтс от Сърбия (цената им е към 4 лева.) и евентуално от Украйна (цената им е едвам 2 лева.).

Потенциално ще си създадем напълно нов тип контрабанда на произведения, които до неотдавна никой не беше и виждал в страната.

И защото водещ мотив на законотворците е пропуснатите доходи за бюджета, в умозаключение ще прибавим, че приходите от акцизи върху тютюневите произведения през първите пет месеца на 2018 година са рекордни и доближават 923 млн. лева (спрямо 848 млн. лева за първите пет месеца на 2017 г.). До края на годината тези доходи най-вероятно ще надминат 2.5 милиарда лева, а в случай че прибавим и приходите от Данък добавена стойност върху тютюневите произведения, то общо приходите ще са над 3 милиарда лева Това би било безспорен връх, тъй че надали неналичието на пари от облагане на тютюневи произведения може да се преглежда като мотив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР