Публикации в руските социални мрежи разкриват размера и характера на

...
Публикации в руските социални мрежи разкриват размера и характера на
Коментари Харесай

Тръгнали са за Украйна. Какво знаят близките на мобилизираните руски войници

Публикации в съветските обществени мрежи разкриват размера и характера на военната готовност на Русия. Роднини на бойци споделят, че войските се движат от изток на запад и се разполагат наоколо до Украйна. Това демонстрира взаимно следствие на съветската работа на Радио Свободна Европа и гражданската организация Conflict Intelligence Team (CIT).

Това се случва на фона на покачващото се напрежение сред Кремъл и Запада и и останалите съдружници от НАТО, че Русия ще заплати висока цена, в случай че нападне Украйна.

се базира частично на мнения под изявления на съветски бойци в платформата TikTok, както и на разменени известия сред тях и техни родственици и другари.

Постовете не разкриват дали президентът Владимир Путин има желание да стартира военна атака против Украйна, само че свидетелстват за всеобщото напредване на войски и съоръжение от Далечния изток на запад и демонстрират страха на околните от идното.

В половината прегледани постове другари и родственици на съветски професионални бойци приказват за напредване "за задача " или "за образование ".

Повечето загатват, че войските се придвижват към Беларус, непосредствен съдружник на Русия и комшия от север на Украйна. Други настояват, че техните близки бойци се насочат към области наоколо до границата на Украйна.

Изненадващото известие за взаимни военни учения на Русия и Беларус идващия месец единствено ускори терзанията от вероятно нахлуване на Украйна.

"Мъжът ми потегли за Беларус на 7 януари ", написа една от дамите. В разменени известия с кореспондент на Радио Свободна Европа на 18 януари тя споделя, че нейният брачен партньор е тръгнал от Забайкалието в Далечния изток и към този момент е стигнал в Брест, покрай границата на Беларус с Полша. Жената не е поискала да заяви името си.

Друга жена от Владивосток в Далечния изток разяснява под видео, че нейният другар е част от 155-а морска пехотна бригада и е отпътувал "не за образование ". Потърсена от кореспондент на Радио Свободна Европа тя споделя, че приятелят ѝ е изпратен "към Украйна ".

От есента насам, че имат разследващи данни, съгласно които Русия приготвя възможна инвазия в Украйна. През 2014 година Москва анексира нелегално полуостров Крим и поддържа сепаратистите, които управляват източната част на страната.

Правителството на Украйна оповестява, че наоколо до нейните граници Русия към този момент е струпала 127-хилядна войска.

Русия няколко пъти отхвърля да приготвя нахлуване, само че не изключва опцията за военна интервенция като отговор на провокация от страна на Украйна.

Миналата седмица Белият дом упрекна Русия, че изпраща саботьори в Източна Украйна, които да провокират случай, който да послужи за предлог за съветска инвазия. Москва пък изиска от Запада да спре разширението на НАТО и да не разполага войски в страни, които преди са били в съветската сфера на въздействие. НАТО отхвърли това искане.

Русия споделя, че взаимните учения с Беларус ще стартират на 9 февруари и ще продължат 10 дни. Коментарите в обществените мрежи обаче подсказват, че бойците са отпътували за доста повече време и никой не знае докога ще останат.

"Не се знае за какъв брой месеца [няма да ги има], " написа една от дамите.

Анализът на профилите на бойците в обществените мрежи, изпратени от техните родственици, демонстрира, че от изток на запад се придвижват представители на разнообразни елементи, които са в положение да осъществят пълномащабна сухопътна инвазия. Става въпрос за военна полиция, специфични сили и елементи за тактически интервенции.

Екипът на Conflict Intelligence Team независимо е анализирал постове в обществените мрежи. Те разкриват, че огромна част от тръгналия за ученията в Беларус съветски боен контингент е спрял по пътя си и сега се намира покрай град Гомел, единствено на 40 км от границата с Украйна.

Твърденията на околните на бойците, че те са изпратени "за образование ", без да знаят къде и докога, припомнят на събитията от 2014 година Тогава съветски бойци бяха изпратени към границата на Украйна, без да бъдат предизвестени, че ще вземат участие във боен спор.

В собствен отчет CIT стига до извода, че прегледаните изявления в мрежите водят до извода, че съветските войски ще останат в Беларус и наоколо до границата с Украйна в идващите месеци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР