Публичните скандали постоянно съпътстват управлението на кабинетите на Бойко Борисов.

...
Публичните скандали постоянно съпътстват управлението на кабинетите на Бойко Борисов.
Коментари Харесай

Доклади за дебили *

Публичните кавги непрекъснато съпътстват ръководството на кабинетите на Бойко Борисов. Некомпетентност, липса на съгласуваност сред институциите, занемаряване на общуването с обществеността, скрити и подмолни дейности в интерес на олигархията и във щета на обществото, корупцията на всички равнища, подвластните и пасивни медии, ролята на всевластния водач, който държи всички запаси и лостове, са част от аргументите за перманентното количество кавги в ръководството.
През януари водещи бяха най-много три тематики: европейското председателство, митингите поради решението на Министерски съвет за още сеч и застрояване на Национален парк " Пирин " (все още от устата на премиера, политици, лобисти и в медиите продължава да тече операцията, че митингите са против втори кабинков лифт) и преднамерено изкривеният до идиотизъм спор за Истанбулската спогодба. Някак в периферията на медийния дневен ред остана тематиката за увеличението на цените на тока за бизнеса и семействата, а близката до нея тематика за отчета на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ", който в последна сметка беше оповестен на 3 януари, съвсем изчезна от въртележката. Ще обясня връзката сред увеличението на цената на тока и напъните за рестарт на плана АЕЦ " Белене " във втората част на разбора.
Докладът на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене ", макар абсурдът към него, освен не получи никакво внимание от медиите с народен обсег, в това число публичната телевизия – обикновено би било да поканят за спор създателите на отчета и неговите критици. Публичната операция с този отчет е доста сходна на тези за " втория въжен превоз " и " третия пол ", като две от разликите са, че става въпрос за кражба на над 20 милиарда лв. и слагане на живота и здравето на генерации българи и румънци в действителен риск. Междувременно научихме, че построяването на нова атомна централа е включено в Стратегията за национална сигурност. А предишния петък (2 февруари) ръководителят на " Булатом " Богомил Манчев показа в предаването " Лице в лице " по bTV нов отчет в поддръжка на АЕЦ " Белене ", който сякаш бил писан от интернационалните специалисти. Нито една партия или народен представител не взе отношение по тези въпроси, което значи, че всички те са съгласни с генералния шеф на Световната нуклеарна асоциация Агнета Ризинг, която също в петък им приказва в Парламента, че България би трябвало да форсира построяването на нова нуклеарна мощ.
Изглежда освен един народен представител мисли, че 80% от българите сме дебили, ами всички депутати, министри и проядрени енергийни специалисти си мислят, че 100% сме такива. Изглежда кабинетът " Борисов 3 ", дружно с всичките парламентарни партии, нуклеарни специалисти и учени от Българска академия на науките, са съучастници в най-мащабната неистина на прехода – че България би трябвало да гради нова нуклеарна мощ. Ако хората повярват в тази неистина, те ще дадат път на най-мащабната кражба в новата ни история, най-малко 5 пъти по-голяма от кражбата в КТБ – рестартирането на плана АЕЦ " Белене ". Зависимите и подчинени медии, в това число публичните Българска национална телевизия и БНР, ще са главен фактор хората да повярват в тази неистина.
Да погледнем към отчетите за дебили. Написаното в тях най-ясно приказва за мегаизмамата, за която става въпрос.
Докладът на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене "
Докладът на Българска академия на науките за АЕЦ " Белене " беше поръчан от държавното управление посредством Българския енергиен холдинг (БЕХ) при започване на предходната година, маскиран със заглавието " Национална тактика в региона на енергетиката " (с фокус върху електроенергетиката). Той трябваше да излезе в края на август, 2017 година, отсрочен беше за края на септември, само че не беше подготвен и тогава. Резюме от него беше показано на 16 ноември, което мина за публично показване на отчета. Министър Теменужка Петкова съобщи, че съгласно учените планът може да бъде стопански жизнерадостен. На 25 октомври бях първият, който сподели в медиите, че този отчет не е излязъл в декларирания период, тъй като държавното управление го е върнало на учените за преправяне, тъй че да бъде изкаран плана като жизнерадостен.
След приключването на така наречен " промеждутъчен отчет " в Болканлийкс, на 4 декември ръководителят на плана проф. Александър Тасев съобщи, че не му е оказван напън и изиска от БЕХ да позволи Българска академия на науките да разгласява целия отчет. Едва един месец по-късно на 3 януари в уеб страницата на Българска академия на науките бяха оповестени две елементи " Междинен отчет 1 " и " Междинен отчет 2 ", които обаче съставляват единствено 1/3 от целия деклариран размер на отчета. Важно е да отбележим също, че за интервал от към две седмици през януари в уеб страницата на Българска академия на науките нямаше достъп до отчетите. Текстовете на оповестените на 3 януари две елементи потвърждават изказванието, че на групата от Българска академия на науките е поръчано да създадат отчет в интерес на рестартирането на плана АЕЦ " Белене ". Енергийният специалист и някогашен ръководител на Националния нуклеарен регулатор проф. Георги Касчиев в детайли разяснява оповестените две елементи в две изявления тук и тук. Ето в резюме най-важното от неговите мнения:
1. Двете елементи са оповестени анонимно – няма никакви имена на екипа от създатели, които са ги писали. Екипът не беше показан и на формалното показване на резюмето в Централата на Българска академия на науките на 16 ноември. И до през днешния ден никой не пита кои са тези хора, получили за текстовете от БЕХ по неофициална информация сред 2 и 5 млн. лв..
2. Двете оповестени елементи от отчета са с общ размер от 367 страници – единствено 1/3 от цялостния размер, който беше разгласен, че е 1000 страници. Огромна част от информацията остава скрита за обществото, макар лицемерното гледище на анонимните създатели, че отчетът би трябвало да се чете в целокупност.
3. Много данни в частта за АЕЦ " Белене " (Междинен отчет 2) са заличени - да вземем за пример данни за разноските за създаване, въпреки че не съдържат търговски или други секрети. Значителна част е отдадена на маловажни елементи или известни обстоятелства.
4. Открояват се редица основни неточности, несъгласия и дефекти които изкривяват и манипулират резултатите от проучването.
Край на демографската рецесия?!
Силно манипулирани, в несъгласие с резултатите на Националния статистически институт и на Организация на обединените нации, са данните за един приказен демографски приръст на популацията. Тези операции водят до нереално завишаване на битовото електропотребление, декларирано в отчета. Според анонимните създатели от Българска академия на науките към 2040 година у нас ще има към 8,463 млн. души. Според Национален статистически институт популацията през 2040 година ще е най-вече 6,378 млн. души и още по-малко съгласно Организация на обединените нации. Докладчиците цитират разработка на Института за проучване на популацията и индивида при Българска академия на науките " Прогнози за демографското развиване на България 2015-2040 година ", която не се намира нито в уеб страницата на същия институт, нито в уеб страницата на Института за стопански проучвания, нито в уеб страницата на Българска академия на науките или където и да било в интернет.
Напълно нереални са прогнозите, че борсовата цена на електрическата енергия през 2020 година ще бъде към 61 евро/МВч, а през 2040 година – към този момент 84 евро/МВч. Още повече, без значение от фрапантно възходящите цени, съгласно незнайните учени популацията ще използва от ден на ден и повече електрическа енергия. Докладът твърди, че при оптималния сюжет битовото електропотребление ще скочи до 10,7 милиарда квч през 2020 година и 12,8 милиарда квч през 2040 година. В книгата от 2009 година " Електроенергетиката на България " от екип учени от Българска академия на науките, застанали зад труда си с имената си, за разлика от анонимните наемници, написа, че битовото ползване ще нараства едва, като през 2020 година ще бъде 9,4 милиарда квч, а през 2030 година – 9,5 милиарда квч.
Доклад, който самичък не има вяра на себе си
При разбора на мощностите в Дейност II от отчета е взето поради развиване на ВЕИ, при което към 2030 година се доближава дял 27% от общото произвеждане. Неясно за какво е създадена и опция, при която делът на ВЕИ от общото ползване нараства напълно едва – от сегашните 18% до 21% през 2030 година. Това е меко казано смущаващо, откакто Европейски Съюз слага за цел към 2030 година делът на ВЕИ да е 27% и се разисква повишението му до 35%. Специална инструкция в тази посока е предмет на разискване в границите на актуалното председателство на България!
Нереални са и прогнозите за ранно прекъсване на ТЕЦ-овете, като въобще не е отразено оповестеното в края на предходната година одобрение от Комисия за защита на конкуренцията на продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна ", оповестеното от притежателя модернизиране на блокове 3, 4 и 5 за работа на газ и изграждане на съвременна паро-газова централа на площадката 1-3 блок. Според Плана на Електроенергийния систематичен оператор за развиване на преносната електрическа мрежа на България за интервала 2017-2026 година, до 2026 година ще стартират работа планувани 1506 МВт нови централи. Така, дружно с оповестения рестарт на Топлоелектрическа централа " Варна ", ще са обезпечени доста повече от плануваните от Българска академия на науките мощности и без АЕЦ " Белене ".
А най-интересно е следното: нереалните сюжети в Дейност II от отчета за потребността на страната ни от нови мощности влизат в несъгласие с таблица IV.5 от Дейност IV " Препоръки ", където е написано, че до 2040 година вътрешното ползване е уравновесено, т.е. няма потребност от нови мощности и има голям капацитет за експорт. Това ни навежда на мисълта, че анонимните създатели евентуално са предавали по настрана частите от отчета и някой ги е сглобил, като никой от тях не е чел написаното от другите.
Кухата опорна точка
Една от най-спряганите опорни точки от бранителите на рестарта на АЕЦ " Белене " е, че централата е нужна, тъй като ще печелим от износа на ток. Този локум се разтяга в Дейност III от отчета, където е цялостно с погрешни изказвания. Например на стр. 177 се твърди: " Делът на изнесената от България от общо създадената електрическа сила е 35% през 2015 година ". Официалните данни за 2015 година (например на КЕВР) обаче са: брутно произвеждане – 49,097 млрд кВтч, експорт – 10,538 млрд кВтч, което е 21,5% от общото. Друг образец – съгласно Българска академия на науките (стр. 164) износът на електрическа енергия заема все по-голям дял, има стабилно повишаване на износа (стр. 168). Фактите обаче са напълно други – през 2015 година са изнесени 10,5 млрд кВтч, през 2016 година износът се срутва до 6,4 млрд кВтч, а 2017 година – до 5,5 млрд кВтч. Тенденцията продължава - през първите три седмици на 2018 година има спад с 15 % по отношение на същия интервал на предходната година. На стр. 215 е маркирано, че при сегашните мощности могат да се изнасят 10,5 милиарда кВтч годишно, само че създателите не разясняват за какво това не става и за какво са сигурни, че в бъдеще районът ще купува доста повече електрическа енергия. Още повече, че съгласно множеството търговци на ток страната няма конкурентни преимущества при износа (стр. 171).
Тезата за голямата изгода от износа на ток не се удостоверява от обстоятелствата. През последните 10 години цената на износа мощно пада – от близо 6,6 евроцента/кВтч през 2008 година до 4 евроцента/кВтч и до 3,65 евроцента/кВтч през 2016 година (стр. 166). Намаляват и приходите от експорт на ток, като през 2016 год. те са били 353 млн. евро – единствено 1,5 % от общия експорт (23,6 милиарда евро съгласно БСК) на страната.
Самият отчет на Българска академия на науките въпреки всичко отхвърля потребност от АЕЦ " Белене " в заключението си
Анализът на отчета от проф. Георги Касчиев съдържа повече доказателства по тези въпроси. Продължава се с операциите и погрешните обстоятелства по отношение на районните енергийни планове и пазар. Изумително поради голямата сума, която се твърди, че е дадена на анонимните създатели от БЕХ, само че с изключение на всички погрешни изказвания, разминавания и неясноти, отчетът съдържа и вид обикновени училищен неточности - да вземем за пример на мерни единици и общоизвестни обстоятелства. Сбъркали са тераватчас с гигаватчас в една таблица, в друга блокове 1 и 2, надлежно блокове 3 и 4 на АЕЦ " Козлодуй " са разказани с половината от общата мощ на всяка от двете двойки – 440 МВт, вместо 880 МВт.
От най-важната част обаче - Дейнност IV " Препоръки " излиза наяве, че за разлика от необятно разгласяните в медиите внушения на политици и " специалисти ", главните заключения от отчета на Българска академия на науките на стр. 268 са: " Референтният сюжет за индустриалните мощности и междинният сюжет за електропотреблението в страната най-реалистично отразяват предстоящото развиване на електроенергийната система. " В Таблица IV.5 (на наследник фон) е показано че до 2040 година вътрешното търсене е уравновесено, като до 2035 година съществува опция за експорт до 9 милиарда кВч, а по-късно до 5 милиарда кВч отвън зимните месеци. Тези заключения са направени без да се регистрира рестарта на Топлоелектрическа централа " Варна ", чиято работа ще докара до още по-благоприятни резултати за електросистемата.
В идната част на " Доклади за дебили " ще опиша за поръчания от " Булатом " на Виенския център за нуклеарна подготвеност отчет " Анализ на риска за разнообразни разновидности на плана АЕЦ „ Белене ". Само ще обърна внимание в този момент, че и това създание няма авторски екип. Има четирима рецензенти, теоретичен и механически началник, само че имена на създатели няма, въпреки че Богомил Манчев гордо съобщи, че било писано от интернационалните специалисти. Освен че и то е анонимно, както това от Българска академия на науките, стартира с " Отказ от отговорност ": " Информацията, употребена за правенето на този отчет, е взета от открити оповестени източници, доклади на НЕК и БЕХ и други материали на интернационалните организации. VINCC не носи отговорност за тяхната уместност или цялост ".
В предаването " Лице в лице " с Цветанка Ризова ръководителят на " Булатом " Богомил Манчев изговори куп погрешни неща към представянето на този " отчет ". Обадих се незабавно след предаването на госпожа Ризова да желая присъединяване с контратеза, като ѝ изпратих имейл с информация, само че до през днешния ден, седмица по-късно, нямам отговор от нея.
Автор: доктор Петър Кърджилов
* Авторът е специалист връзки с обществеността в ИЕФЕМ - Българска академия на науките, експерт по обществена връзка на проблеми, опасности и рецесии, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на Политическа партия " Зелените ". Работи и като публицист на свободна процедура. От 2007 година изследва обществената връзка в региона на нуклеарната енергетика.


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Гледна точка  България - беззъбото куче, представящо се за районен водач България - беззъбото куче, представящо се за районен водач  Страх ли ни е от правораздаване или просто сме тъпи? Страх ли ни е от правораздаване или просто сме тъпи?  Третият пол от дълго време е тук – в този момент се споделя Българска социалистическа партия Третият пол от дълго време е тук – в този момент се споделя Българска социалистическа партия  Българска социалистическа партия: обратно към Българска комунистическа партия Българска социалистическа партия: обратно към Българска комунистическа партия  Сбърканата взаимност на Европейския съюз Сбърканата взаимност на Европейския съюз Интервю Още Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон
Христо Пенчев е от младежите, на които несъмнено се въ...
Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Турция ни благодари за организирането на...
Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган изрече специфична признателност към България за позитивната и градивна роля във връзка...
В Скопие почнаха да махат " монументи " от година.. И Плевнелиев даде показания по делото срещ... Нов трус с магнитуд 5,7 в Тайван Ердоган: Обама излъга Турция, същото прави... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 8 февруари
Овен Този четвъртък ще ви подтикне към някои разбори. Самоконтролът ви ще е на учудващо високо за вас равнище. Денят е добър за взимане н...
Слабо земетресение в Пловдив Г-н министър председател, Холандия има да ни гони единствено... България - беззъбото куче, представящо се... " Златната " ограда по границата и по какъв начин КОЙ о... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Тилърсън: Русия към този момент пробва да се меси в...
Русия към този момент пробва да се намесва в частичните избори за Конгрес в Съединени американски щати през тази година, а Съединени американски щати няма подготовката да спре съветската интервенция....
ДСБ: Очертава се държавен неуспех по т... Песков: Суверено право на Русия е да разпо... " Газпром " усили своя дял на европейския... Глобяват Лукойл и " Кроношпан " за замърсява...  www.expert.bg  Републиканците и демократите в Сената реализираха компромис за бюджета Републиканците и демократите в Сената по...  Делян Пеевски Делян Пеевски " пропуснал " да заявява ч...  Комисията по земеделие отхвърли ветото на Радев за земите Комисията по земеделие отхвърли ветото н...  Най-богатият чех купува Най-богатият чех купува " Теленор "  www.iwoman.bg  Парфюм за душата: Моята утринна мантра за благополучен ден Парфюм за душата: Моята утринна мантра...  Търсят най-дълго женената двойка Търсят най-дълго женената двойка  Любовна изненада за една зодия в хороскопа за 8 февруари Любовна изненада за една зодия в хороско...  Така я обичам, единствено с взор Така я обичам, единствено с взор  http://www.sportlive.bg  Мачовете по малкия екран през днешния ден Мачовете по малкия екран през днешния ден  Спортове по малкия екран през днешния ден Спортове по малкия екран през днешния ден  Христо Стоичков навършва 52 години! Христо Стоичков навършва 52 години!  Световно по футбол 2018: Казан Арена Световно по футбол 2018: Казан Арена Интервю Още Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондон
Христо Пенчев е от младежите, на които несъмнено се въ...
Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Кметът на Тетевен сезира основния прокурор за продажба на част от Дарин Димитров: Търговище стартира да се трансформира през последните д Рузие Хасанова: " Радиограмофон " е роман за всички, търсещи свобо Нови Най-четени Най-коментирани Доклади за дебили (Част I)*... 14 0 Ирина Бокова става учител в университет в Южна Корея... 46

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР