Птица Лира е красиво пернато създание с опашка, която напомня

...
Птица Лира е красиво пернато създание с опашка, която напомня
Коментари Харесай

Птица Лира

Птица Лира е красиво пернато творение с опашка, която припомня на старинния музикален инструмент лира, с помощта на което е получила наименованието си. Птица Лира се счита за национална птица на Австралия.

История на Птица Лира

Според експертите Птица Лира се е появила на планетата ни преди към 60 милиона години. Днес Птица Лира се среща единствено и само в Австралия. Въпреки че опашката на Птица Лира в действителност наподобява по контур на музикалния инструмент лира, звуците, които издава това творение, нямат нищо общо с мелодичния звук на инструмента. Птица Лира е известна като един от най-хубавите имитатори в света на пернатите. Птица Лира е показана с две разновидности, като и двете живеят на земята.

Голяма Птица Лира населява тропическите гори във Виктория, Нов Южен Уелс и югоизточната част на Куинсленд. Голяма Птица Лира може да се откри и в Тасмания, където е била интродуцирана през XIX век. Голяма Птица Лира се намира и в разнообразни резервати, където типът се опазва. Албертовата Птица Лира, която е другият тип на Птицата Лира, може да се срещне в тропическите гори на южен Куинсленд.

Как наподобява Птица Лира

Птица Лира има доста мощни крайници, които употребява освен за напредване, само че при потребност и за пердах със противници. Крилете на Птица Лира не й разрешават да лети, само че тя може да се носи по въздуха, в случай че слиза от висок рид. Голяма Птица Лира е по-едрият представител на типа. Мъжкарите стават високи до 98 сантиметра, а женските - до 84 сантиметра. Албертовата Птица Лира е по-дребна - мъжкарите са високи по към 90 сантиметра, женските - не повече от 80 сантиметра.

Албертовата Птица Лира има опашка, която е много по-малка и неугледна спрямо опашката на Голяма Птица Лира. Опашката на Птица Лира се състои от 16 пера, които са ситуирани по избран метод, като някои са извити и ситуирани под ъгъл, с цел да се оформи силуета на музикалния инструмент. Външните две пера са по-особени - те са черни на цвят, а в края са извити и имат по една жълта топка. В момента, в който опашката на мъжкаря се разпери, с цел да притегли някоя женска Птица Лира, тези две пера застават в профил по този начин, че цялата опашка замязва на лира.

Птица Лира е кафеникава, а от време на време сивкава или черна на цвят. Крилете й постоянно са с един-два нюанса по-тъмни от цвета на тялото. Птица Лира има кръгли кафяви очи и не изключително огромна човка.

 красива птица лира

С какво се храни Птица Лира

Птица Лира се храни с инсекти, паяци, разнообразни типове червеи, от време на време хапва семена и корени на растения. За да открие плячката си, Птица Лира копае измежду падналите листа и намира нещо уместно, което незабавно нападна с човката си. Ако е прекомерно гладна, Птица Лира може да похапне даже мъх или мърша, само че това се случва доста рядко. Птица Лира е доста лакома и е в положение да се храни съвсем от самото начало.

Размножаване на Птица Лира

Когато е в размножителен интервал, мъжкарят разтваря опашката си пред разнообразни женски, с цел да притегли вниманието им. Птица Лира се развъжда от юни до август и тогава е цялостно с мъжкари, които основават специфични земни диги в региона на гъсти шубраци. Той се демонстрира от храста, с цел да пее и да притегля женските с хубостта на опашката си и със звуците, които издава.

Мъжкият може да пее до 4 часа без спиране. Освен че разперва необятно опашката си, с цел да притегли женски Птици Лири, мъжкарят може да я повдига над гърба си и да я развява в разнообразни направления, в случай че желае да покаже по-добри танцови умения.

Един мъжага е в положение да оплоди доста женски, стига те да го харесат. Много постоянно се случва женските да подминават без внимание напъните на някой мъжага, тъй като не им се коства задоволително атрактивен. Всъщност по този метод те избират най-хубавия татко за децата си и се грижат за основаването на поколение, което има най-хубава вероятност за оцеляване.

Ако някоя женска се изкуши от хубостта на опашката и от песните на мъжката Птица Лира, тя посещава насипа, който той е направил, и небрежно се чифтосва там с него. След чифтосването женската прави гнездо, което разполага под равнището на земята, нормално край насъбрани клони.

Много рядко женската Птица Лира прави гнездо на дърво. В гнездото женската снася едно само яйце, което стартира да мъти без помощта на мъжкия в продължение на 50 дни. Женската Птица Лира се грижи сама за потомството си, което остава с нея, до момента в който не се почувства изцяло независимо, с цел да се отдели и да заживее като възрастен образец.

Любопитни обстоятелства за Птица Лира

Птица Лира е доста плашливо творение. Усети ли опасност, Птица Лира стопира на едно място и стартира да издава звуци, с които да предизвести останалите за опасността. След това стартира да тича доста бързо, като се пробва да стигне до някой шубрак или дупка и щом счита, че се е скрила, стопира да се движи и се пробва да остане незабележима.

Птица Лира е известна с невероятните си песни, които пеят през цялата година. Песента на Птица Лира съдържа седем детайла, които са негови, останалите са фалшификати на разнообразни типове песни на други птици. Птица Лира може сполучливо да имитира най-различни звуци.

Освен че може да имитира песента на всяка птица, която е чула в миналото, Птица Лира имитира сполучливо звуците, които издават коалите и кучетата динго. Птица Лира може да имитира звука на бензинова резачка, авто мотор, изстрели, аларми, сирени, а също по този начин музика, мелодии на мобилни телефони, рев на бебе и звука на човешки глас.

Преди няколко десетилетия Птица Лира е била пред изгубване поради промени в естествената им среда поради застроявания. След като са направени резервати, където Птица Лира живее необезпокоявана, нищо не я заплашва и популацията е под надзор.

Птица Лира постоянно става жертва на разнообразни типове хищници като лисици и даже диви котки, както и на бракониери. Има случаи, в които Птица Лира се отглежда като домакински любим - за задачата обаче й е нужен голям двор. Случва се мъжката Птица Лира да пее особено за стопанката си, пред която танцува, както го прави в размножителния интервал пред женските.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР