Птичето гнездо, построеният за 428 милиона долара национален стадион в

...
Птичето гнездо, построеният за 428 милиона долара национален стадион в
Коментари Харесай

"Един пояс, един път" - националната кауза на Китай

Птичето гнездо ", издигнатият за 428 милиона $ народен стадион в Пекин, открит за летните олимпийски игри през 2008 година, е величествен шедьовър на модерната архитектура, чието название идва от преплетените стоманени детайли към него и на покрива му. Стъклените детайли на това спортно оборудване с потенциал 80 000 души и тези на " Водния куб ", намиращия се в съседство Национален център по водни спортове, където през 2008 година бяха сложени зашеметяващите 25 международни и 65 олимпийски върха, са създадени от компания, основана в провинция Шандун.

В столицата на тази провинция, Цзинан, е централата на софтуерна компания, която е най-големият снабдител на сървъри в Китай и трети в света за 2018 година.

На 1000 км на юг от там, в град Чанша, провинция Хунан, служащи сглобяват на края на поточната линия последните детайли от валяк за асфалт в цех за тежко машиностроене.

Тези три предприятия, които имат изцяло друг профил, доходи и пазари, са обединени от нещо доста значимо - трансформиралата се в национална идея на Китай самодейност " Един пояс, веднъж " за свързване на Азия, Африка и Европа посредством инфраструктура, бизнес, енергетика и културен продан. Нейното начало бе обещано през 2013 година от президента Си Цзинпин, чиято концепция е сухопътният " пояс " да свърже Китай с Централна и Южна Азия, а по-късно с Европа. Морският " път " да свърже Китай с страните от Южна Азия, Персийския залив, Източна и Северна Африка и още веднъж с Европа.

" Нов път на коприната "

По " Новия път на коприната ", както е известна още самодейността, географски са ситуирани към 65 страни, в които живеят 4.4 милиарда души и където се създават 40 на 100 от международния БВП по данни на Световната банка. Там се намират три четвърти от международните енергийни запаси, а китайският стокообмен със страните, през които минават поясът и пътят за първата половина от тази година, е бил 617.5 милиарда $ по данни на китайската митническа администрация.

" Най-големият стопански кулоар в света, който свързва Азиатско-Тихоокеанския район, икономическия мотор на света, с Европейския съюз, най-голямата стопанска система в света сега, ще сътвори нови благоприятни условия и пространство за развиване за континента Евразия ", съобщи през юни на среща с публицисти в Пекин проф. Ван Ивей, шеф на института по интернационалните връзки към университета " Жънмин ".

Фотогалерия: Китай откри своя "база на Марс " за възпитаници и туристи >

Според разбор на Световната банка предлаганите от Китай " транспортни коридори имат капацитета доста да усилят търговията, задграничните вложения и изискванията за живот в участващите страни ", само че единствено в случай че Китай и останалите страни подхващат промени за увеличение на прозрачността, устойчивостта на дълга и понижаване на корупционните опасности.

Западни политици и специалисти обаче показват безпокойство, че Китай не гледа на плана просто като на опция за бизнес, а цели да разшири геополитическото си въздействие, че " Един пояс, веднъж " може да вкара страни със слаби стопански системи в дългов капан и че непостижимите заеми ще ги създадат по-податливи на политическо въздействие от страна на Пекин. Дали гигантският план на Си ще успее да се осъществя зависи значително от изхода от комерсиалния спор сред Китай и Съединени американски щати, които си постановиха взаимно мита върху артикули за стотици милиарди долари и се упрекват в нелоялни търговски практики. Евентуална ескалация на напрежението сред двете суперсили може да направи уязвими към американски наказания страни и компании, участващи в самодейността, разясняват специалистите.

Това обаче не обезкуражава Пекин, който, с цел да резервира своята конкурентоспособност и високия ритъм на напредък на стопанската система, се нуждае от сполучливи капиталови планове в чужбина, защото в Китай работната ръка понижава, заплатите порастват, нараства и конкуренцията от страна на страни с по-благоприятни демографски трендове и по-ниски разноски за труд. Само допреди петнайсетина години прилагателното " китайски " се свързваше с евтини и нискокачествени артикули. Днес азиатската страна се подрежда измежду международните водачи в света на високите технологии, а китайците акцентират положителното качество на своята инфраструктура като сладкодумен индикатор за капацитета, който имат да строят железопътни линии, автомагистрали и летища в чужбина. Разстоянието сред Пекин и Цзинан е към 460 км, колкото от София до Варна, само че с комфортните високоскоростни влакове, разрастващи оптималната скорост от 300 км/ч, то се изминава единствено за час и половина.

" 17+1 "

Китай не преглежда " Един пояс, веднъж " просто като метод за правене на бизнес и печелене на пари, а като част от меката си мощ да се популяризира с езика, културата, храната и туристическите си забележителности. Това име се е трансформирало в национална идеология, кодово наименование, което непроменяемо се появява на първа страница на англоезичните локални вестници, изговарят го публични лица, публицисти, мениджъри на предприятия, академични преподаватели и даже студенти.

" По самодейността " Един пояс, веднъж ", с цел да има повече обмени с интернационалната общественост, в нашия университет бе открита специалността българска лингвистика ", сподели на равен български китайска студентка първокурсничка в Пекинския университет по непознати езици. " Надяваме се, че в бъдеще ще използваме знанията си да допринесем за съдействието и обмена сред Китай, България, Централна и Източна Европа ", добави тя в приветствено слово към група публицисти от Централна и Източна Европа в аулата на университета.

Фотогалерия: Пандата като китайски дипломат >

Изпълнението на мегапроекта на Си Цзинпин в цялостен мащаб зависи и от механизма за съдействие сред Китай и Централна и Източна Европа " 17+1 " (17-ата включила се страна е Гърция). Той на собствен ред се нуждае от единодушието на водещите страни в Европейски Съюз Германия и Франция - те са скептични към китайските инфраструктурни планове, които съгласно тях могат да внесат разделяне в Европейски Съюз.

" Чрез включването на разнообразни страни от Европейски Съюз в своята самодейност Китай на процедура получава опция да придобие директен или индиректен надзор върху основна европейска инфраструктура, освен това стъпвайки в Европа със свои компании и търговски банки ", сподели пред Българска телеграфна агенция доцент доктор Александър Ганчев, учител по финанси в Стопанската академия в Свищов.

Дали обаче Брюксел не се притеснява в реалност, че страни като Унгария, с която постоянно влиза в конфликт по въпроси като върховенството на закона и миграцията, и Гърция, която сътвори големи главоболия на останалите членки на еврозоната с дълговата си рецесия и първичния си отвод да одобри изискванията на кредиторите за избавителния проект, ще станат още по-малко склонни към взаимни отстъпки в границите на Европейски Съюз, в случай че укрепнат финансово, с помощта на китайски планове?

" Безспорно. Опасенията за това, че някои от сегашните проблематични за Европейски Съюз страни могат да станат все по-трудно следени от Брюксел, са изцяло основателни ", сподели доцент Ганчев.

Един от емблематичните проекти в границите на " 17+1 " е построяването високоскоростна железопътна линия от Будапеща през Белград и Скопие до ръководеното от китайска компания гръцко пристанище Пирея. Това е един от маршрутите за импорт на китайски артикули за Европа и от осъществяването на железопътния план ще завоюват всички участващи страни, счита проф. Ван Ивей.

На журналистически въпрос за опасенията на някои европейски страни, че могат да станат подвластни от Китай заради огромното държавно присъединяване в китайските компании, Ван отговори, че страната отстъпва от ден на ден място на частните предприятия. " Китай се промени доста - 80 % от икономическия напредък на Китай, 90 % от работните места, 70 % от приходите са от частни компании ", съобщи той. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР